Palesztinok táboroztak le a kelet-jeruzsálemi E1-es zónában

Letáborozott mintegy kétszáz palesztin néhány külföldi aktivistával Kelet-Jeruzsálemben az úgynevezett E1-es zónában, ott ahol a Netanjahu kormány bejelentette építkezési terveit válaszul a palesztinok ENSZ státusának felértékelésére -  közölte pénteken az izraeli rádió.palesztin

Az E1- es zóna beépítése megteremtené az izraeli területi folytonosságot Maale Adumím telepesváros és Kelet Jeruzsálem között, ugyanakkor észak-déli irányban kettévágná Ciszjordániát, ellehetetlenítve a majdani Palesztina területi egységét, életképességét.

Az ENSZ Közgyűlése november végén "nem tag megfigyelő állammá" minősítette Palesztinát, és válaszul az izraeli kormány háromezer lakás felépítését jelentette be az 1967-ben megszállt területeken, részben az E1-es zónában.

Maale Adumim közelében a zóna egyik vitatott domboldalán húztak fel több tucat sátrat az erőszakmentes ellenállás jegyében pénteken a palesztinok és a ügyüket támogató külföldiek. Rögtönzött településüket elnevezték Bab al Sámsz-nak, vagyis „A nap kapujá”-nak.         

Mahmúd Zavára a Palesztin Népi Bizottságok nevű szervezet nevében közölte a Jediót Ahronót című izraeli napilap internetes portáljával, hogy a palesztinok küzdelméért hozták létre a tábort.

"Azért éppen ezt a vidéket választottuk, mert ez a palesztinoktól elfoglalt terület éket ver Ciszjordánia északi és déli része közé"- mondta Zavára. A sátrakat szervezete a következő napok Jordán - völgyben folytatott tevékenységéhez szeretné használni. "Remélem állandósul és az E1 -es zónában marad a sátortábor" - tette hozzá. palesztin2

Az izraeli hatóságok eddig nem tettek lépéseket a sátortábor megszüntetésére, de a múltban a biztonsági erők felszámolták a hasonló kezdeményezéseket.

Kimaradt?