Erdogan: Törökország lesújt ellenségeire külföldön is

Törökország ellenségei elleni kíméletlen fellépést ígért akár az ország határain túl is Recep Tayyip Erdogan török elnök. Az ellenségek alatt a Kurdisztáni Munkáspártot és az Iszlám Államot érthette.

Törökország nem fogja megvárni, amíg „nekiszegezik a kardot”, ehelyett fellép ellenségei ellen - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök, utalva a Kurdisztáni Munkáspártra (PKK) és az Iszlám Állam dzsihadista szervezetre.

„Nem fogjuk megvárni, amíg a terrorista szervezetek eljönnek és megtámadnak minket” - mondta az elnök, hozzátéve: „bárki is támogatja ezt a megosztó terrorista szervezetet, fel fogjuk kutatni őket”. A PKK, amelyet az EU és az USA is terrorista szervezetként tart számon, 30 éve folytat fegyveres felkelést a kurd önrendelkezésért, és Irakban és Szíriában is rendelkezik háttérrel.

Erdogan az utóbbi időben harciasabb hangot ütött meg, kifogásolva, hogy a NATO-tag Törökországot nem vonják be jobban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet kezén lévő észak-iraki Moszul város felszabadításáért indított hadműveletbe.

Az ellene indított nyári puccskísérlet bukása óta uralkodó hazafias hangulatot kihasználó Erdogan az elmúlt héten több beszédében is utalt a „Misak-i Milli”-re (Nemzeti Egyezményre), vagyis azokra a döntésekre, amelyeket az utolsó ottomán parlament 1920-ban kijelölte a birodalom határait.

Kapcsolódók

Kimaradt?