Megjelent a cenzúra ellen fellépő dél-kínai lap legújabb száma

Alapvető, hogy a kommunista párt szabályozza a sajtó tevékenységét, de annak "lépést kell tartania a korral" - állapítja meg szerkesztőségi jegyzetében az a dél-kínai lap, amelynek munkatársai a hét elején napokig tiltakoztak egy közlésre szánt cikk felsőbb utasításra történt átírása miatt.

A Nanfang Csoumo (Southern Weekly) című lap a médiaszabályozásra vonatkozó írásában nem utal közvetlenül a nemzetközi sajtóban nagy visszhangot kiváltó eseményre, ugyanakkor az "ésszerű és konstruktív" média védelmét és támogatását kérte, s a terület felügyeletének a változó időkhöz való alkalmazkodását szorgalmazta.

A lap legújabb számának vezető írása egy kétoldalas riport arról az illegálisan működtetett Honan tartományi árvaházról, amely múlt pénteken égett le, hét kisgyermek halálát okozva.

A Nanfang Csoumo csütörtökön a megszokott időben és formában került az újságos standokra Pekingben és Sanghajban, de a terjesztők késlekedésről vagy a szállítás elmaradásáról számoltak be Kanton városból - Kanton tartomány székhelyéről -, ahol a lap központja van. Egyes helyeken az újságot "megcsonkították", bizonyos oldalak hiányoznak belőle.la-apphoto-china-media-censorship2.jpg-20130109

A lap munkatársai január elején amiatt tiltakoztak, hogy az "alkotmányosság álmáról", a hatalom ellenőrzéséről szóló újévi jegyzetüket átírták, lerövidítették, a demokráciára való utalásokat eltávolították, más címet adtak neki, s a cikk helyesírási hibákkal került az olvasókhoz.

A legutóbbi sajtóértesülések szerint végül a tartományi párttitkár, Hu Csunhua közbelépésére a hét közepére "megnyugodtak a kedélyek", megszületett az ismeretlen tartalmú alku, s a tiltakozók felvették a munkát. A szerkesztőség állítólag arra is ígéretet kapott, hogy a jövőben nem lesz a legutóbbi esethez hasonló közvetlen beavatkozás a szerkesztőségi munkába. Egyelőre nem tudni, hogy a történtekért a lapnál felelősségre vonnak-e valakit.

Kimaradt?