Népszabadság-ügy: lap továbbra sincs, a bizonytalanság maradt

Csütörtökön folytatódnak a tárgyalások a Népszabadság szerkesztősége és a tulajdonos Mediaworks Hungary Zrt. között. A lap online felülete továbbra sem elérhető, és bár közlési lehetőséget kaptak más médiaszereplőktől, erre nincs lehetőségük. Vasárnapra demonstrációt szerveznek az újság mellett.

Néhány nap alatt három vezérigazgatót cserélt a Népszabadságot tulajdonló Mediaworks, az MTI-hez eljuttatott közleményükben az áll, a cég Door Tamást, a társaság értékesítési és marketing igazgatóját megbízta, hogy jelenlegi feladatai mellett töltse be a kiadócsoport megbízott-vezérigazgatói pozícióját is. Csütörtökön az ATV-ben Murányi András, a Népszabadság főszerkesztője elmondta, még aznap találkozik az új vezérigazgatóval, hogy konstruktív hozzáállás mellett folytassák a tárgyalásokat.

A lap szerkesztősége időközben hármasával beengedtetett a munkahelyére, ahová személyes tárgyaikért mentek. A munkatársak e-mailjükhöz, számítógépeik tartalmához sem férhettek hozzá, így aztán nem tudni, milyen információktól estek el az elmúlt napokban.

Szintén szerdán a Simicska Lajos tulajdonába tartozó Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió szerkesztősége felajánlotta „a Népszabadság bajba került alkotói közösségének, hogy ha erre tőlük kérés érkezik, akkor – a sokoldalú tájékozódást lehetővé téve – teret és műsoridőt biztosít azon cikkek, írások megjelenéséhez, ismertetéséhez, amelyek kinyomtatása a lap felfüggesztése miatt akadályba ütközik.” Erről a Népszabadság főszerkesztője az ATV-ben úgy nyilatkozott, jogi kérdés, hogy tudnak-e írni más lapnál, hiszen még alkalmazva vannak.

Szolidaritásukat vállalták ugyanakkor az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében tizenöt ország szocialista képviselői, akik szerdán kezdeményezték a sajtószabadság magyarországi helyzetének újbóli vizsgálatát. A Mesterházy Attila (MSZP) javaslatára született beadvány egyebek között a Népszabadság bezárását is említi a média sokszínűsége és szabadsága terén tapasztalt erózió bemutatására – olvasható a szerkesztőség Facebook-oldalán, ahol támogatásaként az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége Facebookján és Twitterén is posztolta az amerikai alkotmány első kiegészítését, amely a szólás- és sajtószabadság védelméről szól.

Mint írják, a Fidesz részéről Illés Zoltán képviselő, az előző ciklus környezetvédelmi államtitkára a Népszabadság munkatársán keresztül az Egyesült Államokból üzente egy klasszikussal, hogy „bár nem mindenben érték veletek egyet, mindig fontosnak tartom, hogy elmondhassák véleményetek”.

A K-Monitor blogja összegyűjtötte, mit veszített a magyar nyilvánosság a nol.hu archívuma lelövésével, a Hírmajom pedig elérhetővé tette a honlap utolsó egy hónapjának szövegeit.

Vasárnapra egyébként nagy tüntetést szervez a politikai ellenzék, a Népszava cikke szerint „Lopják a szabadságunk! Repüljenek” című demonstrációra mindazokat várják, akik a korrupció, az igazságtalanságok ellen akarnak fellépni.

Címlapi illusztrációnk forrása: Zoltan Balogh/European Pressphoto Agency

Kapcsolódók

Kimaradt?