Feszült a helyzet Srebrenicában a helyhatósági választások után

Három nappal a helyhatósági választások után továbbra is feszült a helyzet a kelet-boszniai Srebrenicában, ahol az előzetes eredmények alapján szerb nemzetiségű lesz a polgármester, ugyanakkor bizonyos rendellenességek miatt néhány helyen újra kell számolni a szavazatokat.

Camil Durakovic eddigi polgármester korábban úgy nyilatkozott, hogy a bosnyákok mindenre fel vannak készülve, csak arra nem, hogy éppen Srebrenicának legyen szerb vezetője. 

Srebrenica egy többségében muszlim bosnyákok lakta település Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében, a boszniai Szerb Köztársaságban. A város a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekmények történtek Srebrenicában, de a gyilkosságokat nem lehet népirtásnak minősíteni. A bosnyákok most attól félnek, szerb polgármester mellett nem lehetne tisztességes módon megemlékezni minden évben az áldozatokról.

A feszültség már a választás napján tapasztalható volt, kedd este pedig tovább fokozódott, amikor a boszniai szerb biztonsági szervek azzal az indoklással jelentek meg a srebrenicai városházán, hogy a választási iratokat - szavazócédulákat, jegyzőkönyveket - kell őrizniük. Erre állítólag azért volt szükség - értesült a Klix.ba boszniai hírportál -, mert kedden választási dokumentumokat találtak az utcán.

A helyi választási bizottság - a rá nehezedő nyomásra hivatkozva - ideiglenesen felfüggesztette a munkát. Az N1 regionálist televíziónak Nermin Alivukovic, a választási bizottság tagja kifejtette: a szavazatszámláló helyről kizárólag olyan szavazócédulákat vittek ki, amelyek származása igazolhatatlan volt.

Az előzetes eredmények alapján a szerb jelöltnek, Mladen Grujicicnak 3879 szavazata, Camil Durakovicnak pedig 1631 voksa van. Négy választási körzetben még nem számolták össze a szavazatokat, további 3300 ember pedig levélben voksolhatott. Grujicic szerint a végleges eredmények is az ő győzelmét támasztják alá, míg Durakovic változásra számít, azaz arra, hogy ő maradhat Srebrenica polgármestere.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?