Özönlenek a menekültek Görögországba

Egy nap alatt 280-an értek partot. A görög szigeteken feszült a helyzet a menekültek nagy száma miatt.

Az utóbbi négy napban összesen 600 menedékkérő ért partot az égei-tengeri görög szigeteken, miközben egy héttel ezelőtt ugyanezeken a napokon csupán 90 érkezőt regisztráltak – közölte a menekültválsággal foglalkozó görög válságstáb.

A görög szigeteken továbbra is feszült a helyzet a menekültek miatt. Leszboszon, Híoszon, Kószon, Léroszon és Számoszon jelenleg 14 600 migráns és menedékkérő tartózkodik, vagyis kétszer annyi, mint a szigeteken fenntartott férőhelyek száma.

Híoszon uralkodnak a legáldatlanabb állapotok, itt az utóbbi 24 órában 167-en értek partot, így már a 4 ezret is meghaladja a szigeten lévő menekültek száma. Ez négyszer akkora embertömeget jelent, mint amekkora a két híoszi befogadóközpontban elszállásolható.

A szigetekről a menedékkérők nem utazhatnak tovább a görög szárazföldre, az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi megállapodás értelmében ott helyben kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását. Ez a folyamat azonban rendkívül lassú. Brüsszel és Ankara megegyezése szerint automatikusan visszatoloncolják Törökországba azt, aki illegálisan érkezett Görögországba, és ott nem nyújt be menedékkérelmet, de ezt eddig mindössze néhány száz emberrel tették meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?