Januárban érkezett Németországba, robbantani készült a 16 éves menedékkérő

Robbantásos merényletet tervezhetett az a 16 éves szíriai menedékkérő, akit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez fűződő kapcsolata miatt őrizetbe vettek a németországi Kölnben - jelentették be a nyomozás vezetői szerdán.

A szíriai fiú a mobiltelefonjából kinyert adatok alapján egy külföldön élő, az IÁ-hoz sorolható emberrel folytatott üzenetváltásaiban félreérthetetlenül jelezte, hogy készen áll robbantásos merénylet elkövetésére, és partnerétől "teljesen konkrét utasításokat" kapott arról, hogy miként állítson össze robbanószerkezetet - mondta sajtótájékoztatóján Klaus-Stephan Becker, a kölni rendőrkapitányság bűnügyi főosztályának vezetője.     

Annak viszont nincs nyoma, hogy a gyanúsított beszerzett volna alapanyagokat a robbanószerkezet összeállításához, és arra utaló jelek sincsenek, hogy kiválasztott volna célpontot - tette hozzá Jürgen Mathies rendőrkapitány a Westdeutscher Rundfunk (WDR) tartományi közszolgálati társaság beszámolója szerint. A gyanúsított nem állt közvetlen kapcsolatban németországi iszlamista körökkel, az interneten radikalizálódott, chatpartnere közel-keleti. Radikalizálódásáról családja köréből és egy mecsetből jutottak el értesülések a hatóságokhoz.  

A Damaszkuszból származó 16 éves fiú szüleivel és testvérével érkezett Németországba január elején. Szülei értelmiségiek. Édesapja a WDR-nek elmondta, hogy a fiú egy kölni menekültszálláson imádkozott életében először. Szíriai és iraki lakótársak unszolására csatlakozott a rendszeres, közös imádsághoz. Később az interneten kapcsolatba léptek vele emberek, akik megpróbálták rávenni, hogy térjen vissza Szíriába vagy utazzon Palesztinába. Azt is elmondta, hogy szerinte fia nem veszélyes. A hatóságok szerint viszont komoly veszélyt jelent. Várhatóan még szerdán előzetes letartóztatásba helyezik. Az ügy feltárásán 35 nyomozó dolgozik.

A terrorcselekmény előkészítésével gyanúsított fiút kedden vették őrizetbe szállásán, egy menedékkérők elhelyezésére használt kölni tornacsarnokban. Az elfogására kivezényelt terrorelhárító egység megjelenése riadalmat keltett, a tumultusban három menedékkérő könnyebben megsebesült.

Kimaradt?