Túl sokat láttak bele az egyiptomiak, átalakításra kerül egy szobor

Egy tartományi kormányzó elrendelte, hogy átalakítsák azt az egyiptomi szobrot, amely sokak szerint „nemkívánatos előrelépést” jelenít meg egy férfi és egy nő között. A szobor eredetileg az elhunyt katonák emlékének állíttatott.

A Mártírok anyja című alkotás egy sovány parasztasszonyt ábrázol, kinyújtott karokkal, akit egy sisakos katona ölel át.

A Szohág városban levő szoborra rengeteg panasz érkezett, ez a környék egyébként konzervatívabb Egyiptom többi részénél. Egyesek szerint nemi erőszakot ábrázol a 8,5 méter magas alkotás, mások azt gondolják, hogy a katona egyenesen Egyiptomot csábítja el, akit az asszony jelképez.

Ayman Abdel-Monaim vizsgálatot rendelt el az ügyben, véleménye szerint egy művész víziója időnként a társadalommal ütközik, és ha a cél a lakosok tiszteletben tartása, akkor nem szabad megsérteni az érzéseiket.

A szobrász már nekifogott a szobor átalakításának. Eltávolította a katonát, az asszony kezébe pedig olajfaágat helyezett. A fejére fehér galambokat formáz majd, amelyek a békét jelképezi, mondta el Wagih Yani szobrász, aki visszautasította a vádakat.

A The Guardian szerint a panaszok áradata jól jelzi, milyen nehézségekbe ütköznek művészek és értelmiségiek az elmúlt fél évszázadban megerősödött iszlám és a hatalmat élvező egyházi intézmények miatt.

Címlapi illusztrációnk forrása: Mahmoud Ahmed/AP

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?