Gazdag európaiai tömegei követik Depardieu példáját?

Számos kérdést vet fel Oroszországban Vlagyimir Putyin elnök utasítása, hogy a hatóságok fogadják el Gérard Depardieu francia színész orosz állampolgárság iránti kérelmét - írja pénteki számában a Le Figaro című francia lap Moszkvából.

Az eset rendkívüli. Az orosz állampolgárság kérelmezéséhez egyebek közt lakhatási engedéllyel kell rendelkezni az országban, és bizonyítani kell az orosz nyelv ismeretét. A törvény ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy azok a személyek, akiknek "különleges érdemeik vannak az Orosz Föderációt illetően", mentesülhetnek e követelmények alól - folytatja az újság.

A Le Figaro idézi Dmitrij Peszkovot, Putyin bennfentes szóvivőjét, aki csütörtökön azt mondta a sajtó hitetlenkedő képviselőinek, hogy ez utóbbi éppen Gérard Depardieu esete, aki kitűnt "az orosz kultúrához és a filmművészethez való jelentős hozzájárulásával".rasp Peszkov közlése szerint a színész nyújtotta be "nemrég" honosítási kérelmét a párizsi orosz nagykövetségen keresztül, majd a követség tájékoztatta kedvező elbírálásáról.

A Le Figaro szerint ez már kész ténynek tekinthető: miközben Vlagyimir Putyin fokozza a harcot az illegális bevándorlás ellen, kitárja a kaput a választott bevándorlás előtt, mégpedig egészen elsőrendű fogással.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, Oroszország volt NATO-nagykövete úgy véli, hogy a Depardieu-ügy precedenst teremthet, és Oroszországba csábíthat más adómenekülteket is, akiket vonz az egykulcsos, 13 százalékos adó. "Nyugaton az emberek még kevéssé ismerik adórendszerünk sajátosságait. Ha majd megismerik, a gazdag európaiak tömeges bevándorlására számíthatunk" - lelkendezett csütörtökön a Twitteren a Le Figaro beszámolója szerint.

Sokan kétlik, hogy a színész valóban le akarna telepedni Oroszországban - folytatja a francia lap. Mindenesetre ő lenne az első, aki ezt adózási megfontolásból teszi. Moszkva gazdag külvárosaiba mostanáig csak olyan rosszul csengő nevű bevándorlók költöztek, mint Slobodan Milosevic volt szerb elnök özvegye, aki Barvihában, Putyin dácsájától nem messze lakik.

Depardieu orosz barátai között is van, akit taszít a színész lépése. Vlagyimir Menysov rendező, aki forgatott is vele, s gyakran látta vendégül orosz és ukrán fesztiválokon, elítéli az ilyen "adóügyeskedést". "Ettől nem lesz orosz hazafi" - mondja ironikusan. Még az államfőhöz közel álló Sztanyiszlav Govoruhin rendező is "egy részeges ember" érdekét szolgáló "svindliről" beszél - olvasható a Le Figaro írásában.

Kimaradt?