Olaszországi földrengés: már csak egy romániait keresnek

Már csak egy román állampolgárt tartanak nyilván eltűntként a múlt szerdai olaszországi földrengés után – adta hírül a román külügyminisztérium. A tárca hétfői közleményében arról tájékoztatnak, hogy a többi – korábban eltűntnek vélt személlyel sikerült felvenni a kapcsolatot.

Mint korábbi cikkünkben írtuk, szombaton még 14 romániai állampolgárról nem volt semmilyen információja a külügyminisztériumnak. A román halálos áldozatok száma a hétvégén nem emelkedett, továbbra is 11, a természeti katasztrófa áldoazatainak teljes száma az olasz polgári védelem hétfő reggeli összesítése szerint 290-re nőtt.  

Maria Ligor, a határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszter a hétvégén meglátogatta az olaszországi kórházakban lábadozó hat román állampolgárt és ellátogatott a földrengés sújtotta régióba is.

A MAE arról is tájékoztatott, hogy – a szaktárca költségén - 7 román áldozat holttestét a hétfői nap folyamán hazaszállítják Olaszországból. 

A katasztrófa sújtotta országrészben a tűzoltók most azon dolgoznak, hogy a romok alól kimentsék azokat a személyes tárgyakat, például fényképeket, amelyek az otthonukat és szeretteiket elvesztő túlélőknek némi vigaszt jelenthetnek. A romos területeket a hatóságok lezárták, így oda nem léphetnek már be a korábbi lakók, kizárólag a tűzoltók. Francesco Turco, a tűzoltók egyik szóvivője az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy kollégáival mindent megtesznek a földrengés túlélőiért, hiszen akár egy fénykép vagy bármilyen más emléktárgy reményt adhat nekik és segítséget az újrakezdéshez.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?