Lélegeztetőgép tartja életben Hugo Chávezt?

Továbbra is súlyos tüdőgyulladással küzd Hugo Chávez venezuelai államfő, akinek légzési nehézségei vannak – jelentette be Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter közleményben, kevesebb mint egy héttel azt megelőzően, hogy a Kubában ápolt elnöknek fel kellene esküdnie újabb hatéves megbízatására. A caracasi közlemény nem adott pontosabb tájékoztatást az államfő állapotáról, de az AP hírügynökség kommentárja szerint arra a lehetőségre is utal, hogy Cháveznek jelenleg lélegeztetőgépre van szüksége.hugo-chavez-stable-asserts-venezuela

A daganatos betegségben szenvedő venezuelai államfő december 11-én esett át negyedik műtétjén Kubában, és azóta is a szigetországban lábadozik.

A nemzetközi sajtó nem sokkal korábban arról is beszámolt, hogy hirtelen visszatért hazájába Nicolas Maduro Moros alelnök, aki az elmúlt napokban Havannában tartózkodott az államfő betegágyánál. Ezt a kommentárok még annak jeleként értékelték, hogy Chávez állapota javul.

Az 58 éves elnök december 11-én sikeres műtéten esett át, a negyediken, amióta 2011 júniusában daganatos betegséget fedeztek fel nála a medence tájékán. Rögtön ezután kapta a felső légúti fertőzést, amely lelassította felépülését.

Utolsó műtétje óta Chávez nem mutatkozott és nem szólalt meg nyilvánosan. Már korábban kétségessé vált, hogy az államfő haza tud-e utazni a január 10-i beiktatásáig, harmadik hatéves elnöki mandátumának kezdetéig. Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.

Csütörtökön Antonio Ledezma, Caracas polgármestere azt követelte, hogy egy bizottság utazzon Kubába feltárni Chavez valós állapotát.

Villegas csütörtöki közleménye arra is figyelmezteti a lakosságot, hogy a nemzetközi sajtó – az ellenzék támogatásával – az elnök állapotának taglalásával pszichológiai háborút folytat, amelynek célja szerinte az ország stabilitásának megingatása és Chávez "forradalmának" lezárása. A miniszter szerint a "manipulációk" kiindulópontja az Egyesült Államok, ahol azt gondolják, hogy "eljött az ő idejük" egy "jobboldali támadás indítására".

Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő ezt Washingtonban egyértelműen cáfolta. Mint fogalmazott, nem létezik semmilyen, "az Egyesült Államokban gyártott megoldás" Venezuela részére. A caracasi kormányközlésekből továbbra sem derül ki, mit szándékoznak tenni Chávez hívei abban az esetben, ha az elnök állapota nem teszi lehetővé, hogy hazatérjen a jövő heti beiktatásra.

Kimaradt?