Lélegeztetőgépre van szüksége Hugo Cháveznek?

Továbbra is súlyos tüdőgyulladással küzd Hugo Chávez venezuelai államfő, akinek légzési nehézségei vannak – jelentette be Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter közleményben, kevesebb mint egy héttel azt megelőzően, hogy a Kubában ápolt elnöknek fel kellene esküdnie újabb hatéves megbízatására.

A caracasi közlemény nem adott pontosabb tájékoztatást az államfő állapotáról, de az AP hírügynökség kommentárja szerint arra a lehetőségre is utal, hogy Cháveznek jelenleg lélegeztetőgépre van szüksége.

A daganatos betegségben szenvedő venezuelai államfő december 11-én esett át negyedik műtétjén Kubában, és azóta is a szigetországban lábadozik.chavez

A nemzetközi sajtó nem sokkal korábban arról is beszámolt, hogy hirtelen visszatért hazájába Nicolas Maduro Moros alelnök, aki az elmúlt napokban Havannában tartózkodott az államfő betegágyánál. Ezt a kommentárok még annak jeleként értékelték, hogy Chávez állapota javul.

Az 58 éves elnök december 11-én sikeres műtéten esett át, a negyediken, amióta 2011 júniusában daganatos betegséget fedeztek fel nála a medence tájékán. Rögtön ezután kapta a felső légúti fertőzést, amely lelassította felépülését.

Utolsó műtétje óta Chávez nem mutatkozott és nem szólalt meg nyilvánosan. Már korábban kétségessé vált, hogy az államfő haza tud-e utazni a január 10-i beiktatásáig, harmadik hatéves elnöki mandátumának kezdetéig. Az 1999 óta hatalmon lévő politikus fölényes győzelmet aratott az október közepén rendezett elnökválasztáson.

Kimaradt?