Egy halott és hatvan sérült Japánban a tájfun után

Egy halottat és csaknem hatvan sérültet hagyott maga után Japánban a Mindulle tájfun, amely egy héten belül már a harmadik trópusi vihar volt az ázsiai szigetországban - jelentette az NHK állami tévéadó kedden.

A hétfő reggel Japán délkeleti részén földet ért ciklon a fővárost, Tokiót érintve vonult tovább északkelet felé. A heves esőzésekkel és széllökésekkel járó tájfun Japán nyolc prefektúráját sújtotta. A hatóságok az áradásoktól és földcsuszamlásoktól tartva több mint félmillió embert szólítottak fel otthonuk elhagyására.

A Mindulle egyetlen japán halálos áldozata egy 58 éves nő volt, ő Tokió egyik déli külvárosában, Szagamiharában vesztette életét. Az NHK szerint Csibában 25-en, Ibarakiban 16-an, Kanagavában 8-an, Szaitamában 6-an, míg Tokióban 3-an sérültek meg az ítéletidőben.

A trópusi vihar hétfőn szinte megbénította a közlekedést: a repülőtereken több mint 500 járatot kellett törölni, és számos vasúti vonalon még kedd reggel is akadozott a forgalom.

A 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai erőművet üzemeltető Tokiói Elektromos Művek (Tepco) közölte, hogy a komplexum környékén a heves esőzések után megemelkedett a radioaktivitás szintje.

A Mindulle kedden az észak-japáni Hokkaido szigetén folytatta a pusztítást. Itt a hirtelen áradások miatt körülbelül 9 ezer embert ki kellett telepíteni, további 30 ezernek pedig azt javasolták a hatóságok, hogy biztonságosabb helyen várják meg a vihar végét. Sérültekről nem érkezett hír. A tombolás után a Mindulle legyengülve folytatta útját az Ohotszki-tengeren.

Kapcsolódók

Kimaradt?