Mi mit jelent az élelmiszerek címkéjén? – táplálkozás-szakértőt kérdeztünk (II. rész)

Egyre több olyan termék kerül az élelmiszerboltokba, szupermarketekbe, amelyek címkéje rengeteg információt tartalmaz. De mi mit jelent a sok információ, jel közül? - kérdeztük Nagy Beáta táplálkozás-szakértőtől, aki többek között azt is elárulta, milyen olajban ajánlatos sütni, és hogy valójában mennyi cukrot iszunk meg az üdítőkkel. Második rész. (Az első részt itt olvashatja)

Nagy Beátával az egyik kolozsvári szupermarket néhány élelmiszerének címkéjét elemeztük ki.

1. Chips

A címkén feltüntetett információk szerint nem tartalmaz semmilyen színezéket és mesterséges adalékanyagot, tartósítószert. Nagy Beáta táplálkozás-szakértő elmondta, ennek az a magyarázata, hogy dehidratált, sütött termékről van szó, ugyanakkor a tasakban lévő gáz tartósít. "Ne haragudjunk a gyártóra, amiért úgymond levegőt akar nekünk eladni: egyrészt a tasakban nincs levegő, hanem olyan gáz, amely nem mérgező, és amely jelentősen megkönnyíti a szállítást" - jegyezte meg a szakértő.

A kalóriatáblázat szerint a chips zsír- és kalóriabomba. Az emberi szervezetnek nincs szüksége arra, hogy chipsszel fedezze a napi energiaszükségletét - figyelmeztetett. Mivel sütött termék, rengeteg szabadgyököt szabadít fel a szervezetben, amelyek toxinokhoz kötődhetnek. Ráadásul úgy hizlal, hogy észre sem vesszük: száz grammot - amely több mint ötszáz kalóriát tartalmaz - tévénézés közben seperc alatt megeszünk.

A termék sótartalma is nagy, száz grammal elfogyatjuk a napi javallott sómennyiség majdnem felét. Hogy miért öregít a sok só, itt olvasatja.

Nagy Beáta elmondta, bár ez a termék nem tartalmaz színezékanyagot, ízfokozót, tartósítószert, sok chips igen, és ezek további megterhelést jelent a szervezetnek.

2. Üdítőital

A legrosszabb dolog ebben a termékben az, hogy mindössze 12 százalékban tartalmaz gyümölcslevet – magyarázta a szakértő. Ráadásul nagyon sok benne a cukor. A fruktóz/glukóz nagyon gyorsan felszívódik a szervezetben, ami nemcsak a cukorbetegek számára veszélyes, hanem azok számára is, akik nem akarnak elhízni.

Hogy el tudjuk képzelni, mekkora az üdítőben a cukormennyiség, tegyünk 250 milliliter, azaz egy pohár vízbe 20 gramm, azaz négy úgynevezett plikkes cukrot – ajánlotta Nagy Beáta. Hogy mégis képesek vagyunk meginni az ennyire édes folyadékot, az üdítőbe kevert stabilizálószereknek, ízfokozóknak köszönhető.

A fentiek mellett az már szinte mellékes, hogy az üdítőt vitaminnal dúsították. Ha egészséges az étrendünk, ezt a C, D vitamint, folsavat nagyon könnyen be tudjuk vinni a szervezetünkbe anélkül, hogy vitaminizált cukros üdítőitalt fogyasztanánk – hívta fel a figyelmet a táplálkozás-szakértő. Hozzátette, inkább marketingfogásra gondoljunk, amikor azt olvassuk: vitaminnal dúsított. Semmiképp nem ajánlanám fogyasztásra – jegyezte meg Nagy Beáta.

A szakértőtől azt is megtudtuk, a száz százalékos gyümölcstartalmú italokkal sem kifacsart gyümölcslevet vásárolunk, hanem a termékhez a gyümölcs por formájában érkezik a gyárba, amelyet vízzel hígítanak.

3. Húsz százalékos zsírtartalmú margarin

Színezékanyagot és állagjavítót tartalmaz, amely nélkül a margarinnak olyan sötétszürke színe lenne, mint a napraforgómagnak, állaga pedig mint a kipréselt napraforgóolajnak.

A címkén nem tüntették fel, honnan származnak az alapanyagok. Itt nézhet utána annak, a címkén melyik egyezményes jel árulja el ezt az információt.

Nehezen romlandó termék, hónapokig is eláll a hűtőszekrényben, ezért nincs ráírva a címkére, hogy mennyi idő alatt javallott az elfogyasztása felbontás után – magyarázta Nagy Beáta. Vegyes növényi olajokból készült margarin, ám azt nem tünteti fel a gyártó, hogy melyik zsírból van több. Valószínűleg a pálmazsírból, mert az a leggazdaságosabb – hívta fel a figyelmet a táplálkozás-szakértő.

Hozzátette, a margarint azért nem ajánlja rendszeres fogyasztásra, mert transz-zsírokat (telítetlen zsírsavakat) tartalmaz, amelyeknek nincs jó szerepe a szervezetünkben. A kutatások a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrendet összefüggésbe hozták a szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, az elhízással és számos egyéb megbetegedéssel. 

Elárulta, hogy a boltban, a pékségekben vásárolt péksütemények legtöbbje margarinnal készül, így ha sokat fogyasztunk belőle, idővel érrendszeri problémákhoz és súlygyarapodáshoz vezethet. Ha valamit nagyon szeretnénk a kenyerünkre kenni, az legyen inkább a vaj - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a margarin alkalmas-e sütésre, a válasz egyértelmű nem volt. Elmondta, a sütéshez használjunk olajat, az sokkal jobban bírja a hőt. Figyelmeztetett, az olívaolaj nagyon csalóka, hiszen nem mindegy, hogy hidegen préselt vagy meleg préselt olívaolajat használunk. A sütéshez a melegen préselt, a salátákhoz, olyan ételekhez, amelyeket nem hőkezelünk, a hidegen préselt a legalkalmasabb.

Ha az olívaolaj mellett például nagyon ragaszkodunk a vajhoz is sütéskor, akkor kezdjük az olívaolajjal, majd egy perccel azelőtt adjuk hozzá a vajat, hogy levennénk a tűzről az ételt. Nagy Beáta elmondta, a napraforgóolaj is jobb választás a sütéshez, mint a vaj vagy a margarin.

4. Gomba

A címke alapján jó minőségű termékről van szó, a vásárlók iránti bizalom jele, hogy a gyártó feltüntette székhelyének címét, telefonszámát. A címke jobb alsó sarkán lévő háromszög jelzi, a csomagolás reciklálható, tehát dobjunk a megfelelő konténerbe.

Jó jel az is, hogy román termékről van szó, hiszen azt jelenti, nem kell a gyümölcsöt, zöldséget agyonnyomni a szállítás miatt tartósítószerrel, hogy kibírja az utat például Spanyolországból, Törökországból, Görögországból Romániába – magyarázta a táplálkozás-szakértő. Nagyon fontos, hogy éppen emiatt helyi terméket válasszunk, akár az üzletben, akár a piacon vásárolunk élelmiszert – ajánlotta Nagy Beáta.

5. Biokeksz

A címke felső bal sarkán lévő egyezményes jel mutatja, hogy biotermékről van szó, a termék alapanyagai között viszont van olyan összetevő, amely az Európai Unión kívüli ellenőrzött ökogazdaságból származik. Ez az információ azért fontos, mert ez utóbbinál nem az Európai Unióban elfogadott szigorú szabályok alapján ellenőrzik, hogy megfelel-e az előírásoknak.

A címke azt is elárulja, hogy a kekszben nem minden összetevő bió.

Amire még érdemes odafigyelni a szakértő szerint, hogy a termék cukortartalma magas, egy zabkeksz 70 kilokalóriát tartalmaz, tehát a fogyókúrázóknak nem ajánlott a fél tasak elfogyasztása, csupán egy-kettő reggelire vagy tízóraira.

Nagy Beátától azt is megtudhattuk, miért fontos egy címkén feltüntetni, hogy nyomokban diófélét, szezánmagot, földimogyorót, tojást tartalmaz. Egyre több a gluténra, laktózra, diófélékre, halakra allergiás ember, így egyáltalán nem mellékes információ, hogy a termék, mégha nyomokban is, de tartalmazhat ezekből az anyagokból - mondta a táplálkozás-szakértő.

A félreértések elkerülése végett tisztázta, mit is jelent a nyomokban X anyagot tartalmaz kifejezés. "Elképzelhető, hogy a zabkeksz előtt például diós-mazsolás süteményt gyártottak. A gyártósorról nem lehet minden kis apró diótörmeléket eltávolítani, azaz nem tudják száz százalékban garantálni, hogy a termék nem tartalmaz nagyon kis mennyiségben diót – a figyelmeztetés ekkor kerül fel a címkékre" – magyarázta.

Zárásképp azt tanácsolta, vásároljunk olyan élelmiszert, amelynek minél kevesebb a hozzávalója. "Fogyasszunk minél tisztább terméket, hogy ne terheljük a szervezetünket olyan adalékanyagokkal, amelyekre egyáltalán nincs szüksége" – ajánlotta Nagy Beáta táplálkozás-szakértő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?