A török határnál robbantott az Iszlám Állam

A többségében kurdok lakta északkelet-szíriai Kámisli városában robbant két pokolgép. Legalább 44-en meghaltak és 140-en megsebesültek.

Először egy autóba rejtett robbanószerkezet lépett működésbe, majd egy motoros öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A támadások a kurd autonóm tartomány védelmi feladatait ellátó szervezet székhelye közelében történtek Kámisli azon negyedében, amely több kurd kormányzati szervezetnek is otthont ad.  

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns csoport vezetője szerint a polgári lakosok és a kurd biztonsági erők tagjai körében is szedtek áldozatokat a támadások. A korábbi hírek még 31 halottról és 170 sebesültről szóltak. A Reuters brit hírügynökség szerint az egyik robbanás erejére jellemző, hogy a török Nusaybin városában számos üzletnek kitört az ablaka.A merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. 

Az északkelet-szíriai Haszaka tartomány jelentős része - ahol Kámisli is található - a kurd Népvédelmi Egységek ellenőrzése alatt áll. A kurdok több győzelmet arattak az elmúlt időben Szíria északi és keleti részén az Iszlám Állam dzsihadistái felett, akik ezt öngyilkos merényletek sorozatával bosszulták meg.

Kimaradt?