Akár egy hónap is lehet az őrizetbe vételek időtartama Törökországban

Négyről harminc napra emelik az őrizetbe vételek lehetséges időtartamát Törökországban a múlt pénteki puccskísérlet után kihirdetett rendkívüli állapot keretében - jelent meg szombaton a hivatalos közlönyben.

A döntést egyebek között az indokolhatja, hogy eddig már 10 410 gyanúsítottat vettek őrizetbe a történtekkel kapcsolatban és ez elnyújtja a nyomozásokat. Bekir Bozdag igazságügyi miniszter pénteken még 7-8 napos időtartamot helyezett kilátásba.

A TRT török televíziócsatorna közlése szerint szombaton Törökország keleti részében, Erzurumban őrizetbe vették Fethullah Gülen egyik unokaöccsét, Muhammet Sait Gülent, akit Ankarába vittek kihallgatásra.

Ankara az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő török Fethullah Gülen muszlim hitszónokot és az általa kiépített "párhuzamos államot" vádolja a múlt pénteki puccskísérlet előkészítésével. A török parlament csütörtökön fogadta el a Recep Tayyip Erdogan államfő által bejelentett három hónapos rendkívüli állapotot. Az intézkedés keretében az országot törvényerejű rendeletekkel kormányozzák.

A szombati rendelet értelmében bezárnak 35 Gülenhez köthető egészségügyi intézményt, 934 iskolát, 109 diákotthont, 1125 egyesületet, 104 alapítványt, 19 szakszervezetet, valamint 15 magánegyetemet. Ezen intézmények minden ingóságát és ingatlanát térítésmentesen elkobozzák. A hallgatókat más felsőoktatási intézményekbe helyezik át.

A rendelet szerint az államcsínykísérlet során életüket vesztettek családjai havonta kártérítési összeget kapnak. Az ügyész kérésére a bírósági eljárások alatt rögzíthetővé válik az ügyvéd és ügyfele között folyó beszélgetés vagy megfigyelőt helyezhetnek melléjük.

A Gülen-hálózattal kapcsolatban álló köztisztviselőket végérvényesen menesztik munkakörükből. Hasonló következményekkel néznek szembe azok a bírák és ügyészek, akik a nyomozás alapján fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra, tőlük még útlevelüket és esetleges fegyvertartási engedélyüket is bevonják, valamint lakóhelyüket 15 napon belül kiürítik.

Efkan Ala török belügyminiszter pénteken azt mondta, hogy már 10 856 útlevelet - főként szolgálati okmányokat - vontak vissza, több embert el is fogtak, mivel attól tartottak, hogy megkísérlik az országból való menekülést.

A sikertelen hatalomátvételi kísérletet követően hatalmas mértékű tisztogatások kezdődtek Törökországban, a közszféra dolgozói közül 45 484-et függesztettek fel állásából, a letartóztatottak között pedig tábornok és tengernagy is található.

Bozdag és Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter a jövő héten az Egyesült Államokba utazik, hogy személyesen járjon közbe Gülen kiadatásáért. Washington korábban azt közölte: fontolóra veszi a kérdést, ha jogilag megfelelően megalapozott Ankara kérelme.

Erdogan egykori mentora kiadásának elutasítását kérte az amerikai hatóságoktól, mivel szerinte politikai leszámolás céljából történő visszaélésről van szó.

Kapcsolódók

Kimaradt?