Meghalt Norman Schwarzkopf, az egyik legismertebb amerikai katona

78 évesen, utolsó szolgálati beosztása, a floridai Tampa közelében meghalt az egyik legismertebb amerikai katona, a Viharos Normanként emlegetett Norman Schwarzkopf.swarc

A hagyományos katonai karriert befutó, Vietnámban két turnusban is önként szolgáló Schwarzkopf az 1991-es, Irak elleni Öböl-háborúban vált világszerte ismerté, és az amerikai (és szövetségi) erők főparancsnokaként a CNN keresztül az USA-ban is világszerte ismertté. Az első tévés háborúnak is mondott hadműveletben többször ő mutatta be a precizíós csapásokat.

A 90-es években a legismertebb katonaként általános népszerűségnek örvendett, és többen lehetséges elnökjelöltet is láttak benne. Végül nem lépett politikai pályára, de 2000-ben támogatta a Bush-kampányt. A jelenleg kórházban kezelt idősebb Bush, aki az Öböl-háború alatt volt elnök,  nemzedékének egyik legkiválóbb katonai vezetőjeként méltatta a West Point akadémián végzett, majd rakétamérnökként is diplomázó Schwarzkopfot, aki szinte az összes ismert és fontos katonai kitüntetést megkapta már vietnami helytállásáért.

Kimaradt?