Még mindig több mint ezer állami alkalmazott nem jelentkezett munkára Törökországban

Még mindig több mint ezer állami alkalmazott nem tért vissza munkahelyére, miután Ankara hétfőn határozatlan időre felfüggesztette több mint hárommillió török közalkalmazott éves szabadságát - mondta csütörtökön Mehmet Simsek török miniszterelnök-helyettes Ankarában a külföldi sajtó képviselőinek.

Binali Yildirim török miniszterelnök úgy nyilatkozott, minden köztisztviselőt eltávolítanak posztjáról, aki bármilyen módon köthető a puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónokhoz és az általa kiépített "árnyékállamhoz".

Simsek a szerda késő este meghirdetett  három hónapos rendkívüli állapotra reagálva kizárta a kínvallatások és a kijárási tilalom lehetőségét. Mint fogalmazott: az intézkedést arra használják fel, hogy gyorsan cselekedjenek a puccskísérlet elkövetőivel szemben. Simsek leszögezte, hogy a mostani rendkívüli állapot - amelyben a jogállamiság  nem szenved csorbát - különbözik majd a megelőző évtizedek példáitól.

Kifejtette: tartoznak az embereknek azzal, hogy  kutassák fel a felelősöket. Biztosítják a jogi keretet, meglesz a megfelelő bírósági felülvizsgálat, - tette hozzá. Hangsúlyozta:  azok, akiket bűnösnek találnak, megtámadhatják a törvényszék döntését.

A miniszterelnök-helyettes kijelentette: a Gülen-hálózat okozta kockázat és fenyegetés valós, ezért hamar lépni kell.

A múlt pénteki puccskísérlet óta 58 ezer 881 közalkalmazottat  távolított el a kormány az állami szférából. Simsek hangsúlyozta, hogy ez a szám nem veszélyezteti a több milliós állami szféra működését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?