A török légierő volt vezetője magára vállalta a puccskísérletet

Ankarai kormánykörökből származó információ szerint a légierő volt parancsnoka, Akin Öztürk vezethette a puccsistákat a Recep Tayyip Erdogan török elnök hatalmának megdöntésére tett pénteki éjjeli kísérletben - írta a dpa német hírügynökség hétfőn.

Öztürk eddig a legfelsőbb katonai tanács tagja volt. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentette, hogy összesen 103 tábornokot és admirálist vettek őrizetbe hétfőn a puccskísérlettel kapcsolatban.

Erdogan egykori mentorát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot gyanítja a sikertelen államcsíny mögött. 

Összesen 103 török tábornokot és admirálist vettek őrizetbe a pénteki sikertelen puccskísérletet követő nyomozásban. A hírügynökség szerint az ország minden szegletéből vettek őrizetbe magas rangú tiszteket, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek az államcsíny megszervezésében.

A török külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy a hatalomátvételi kísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?