Athén nem adja ki a török puccsitákat

Görögország a korábbi értesülések ellenére egyelőre nem döntött a területére menekült nyolc török puccsista katona sorsáról - derült ki görög kormányzati forrásokból. A katonák a sikertelen puccskísérlet után szombaton egy helikopterrel Észak-Görögországba menekültek.

A puccsisták menedékkérelmét "a nemzetközi és az emberi jogok legteljesebb tiszteletben tartása mellett fogják megvizsgálni" - mondta el Alekszisz Tsziprasz görög kormányfő török kollégájának, Binali Yildirimnek egy szombat esti telefonbeszélgetés során a görög média értesülése szerint. Görög jogászok szerint a folyamat több hétig eltarthat.

Yildirim vasárnap este azt állította: Tsziprasz azt mondta neki, hogy Görögország megkezdte a nyolc török katona kiadatási eljárását. Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnap hasonlóról számolt be: neki a görög miniszterelnök állítólag telefonon azt mondta, hogy 10-15 napon belül átadják a puccsistákat Törökországnak.

Görög igazságügyi források szerint egyelőre nem tudni, mi lesz a menedékkérők sorsa. A nyolc férfinak hétfőn Alekszandropolisz görög határváros bírósága előtt kell megjelennie, amely illegális beutazással vádolják őket. Menedékkérelmük elbírálása ettől az eljárástól függetlenül zajlik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?