Jelöltjéül szeretné Bernie Sanderst a Zöld Párt

Meghívta saját pártjába a hónapokig Hillary Clinton vetélytársaként a Demokrata Párt színeiben kampányoló Bernie Sanderst a Zöld Párt esélyes elnökjelöltje, Jill Stein.

Stein – aki augusztusban minden valószínűség szerint a zöldek jelöltje lehetne – azt szeretné, ha Sanders elfogadná az ajánlatot, és helyette ő indulna Zöld Párt színeiben, miután a Demokrata Pártnál már nincs esélye erre.

A Guardiannek Stein azt mondta, Sanders támogatóinak túlnyomó többsége húz a Zöld Párthoz, és nem akar Hillary Clintonra szavazni. Ő maga rövid távú célként teljesítheti a választásokon a 15 százalékot, így Clinton és Trump mellett Stein is jelen lehet a televíziós elnöki vitákon, de szeretné átadni a lehetőséget Sandersnek. Mérések szerint a zöldek 4-6 százalék közötti eredményt érhetnek el – 2012-ben 470 szavazót tudhattak a magukénak.

„Meghívtam Sanderst, hogy üljünk le és tárjuk fel az együttműködési lehetőségeket – mindet kiteszünk az asztalra” – fogalmazott Stein. „Ha úgy értékeli, hogy nem lehet forradalmi kampányt folytatni egy ellenforradalmi pártban, akkor szívesen látjuk a Zöld Pártban. Vezethetné a listát és építhetne egy politikai mozgalmat.”

Stein nem kapott választ Sanderstől. Véleménye szerint ha továbbra is kiáll a Demokrata Párt mellett, sok potenciális szavazója csalódni fog. „A politikai mozgalom folytatódik – nem fogja eltemetni magát Hillary Clinton mellett” – fogalmazott.

Puhuló demokraták

Jelek szerint Sanders hatása növekszik a Demokrata Pártban, hiszen Hillary Clintonnak szüksége van a szavazóira.

Erre joggal alapozhat, egy felmérés szerint ugyanis Sanders szavazóiból hatszor többen teszik le a garast Clinton, mint Trump mellett. Sanders jelenlegi támogatóinak 13 százaléka maradhat otthon, 41 százalék áll ki Clinton mellett, 15 százalék a libertariánus Gary Johnsont, 11 százalék a zöldeket, 7 százalék Trumpot szavazná meg.

Erre a demokraták rágyúrnak még: elfogadták például a „legagresszívebb klímaváltozás-tervet”, amely szerint megadóztatnák a szenet, metánt, és egyéb üvegházhatású gázat, viszont nem tiltanák be országos szinten a fracking technológiát, amit Sanders követelt.

A párt ugyanakkor előrelépéseket tehet a büntető igazságszolgáltatás terén, illetve megduplázná a szövetségi államok szintjén a minimálbéreket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?