Igazi Csíki Sört és magyar borokat kóstoltak az európai döntéshozók

Az európai döntéshozók székelyföldi sört, partiumi és bánsági borokat kóstolhattak a strasbourgi Parlamenti Klub évzáró rendezvényén. A rangos eseményen, amelyet a képviselők a strasbourgi plenáris héten tartottak, a csíkszentsimoni Igazi Csíki Sör, a krasznabélteki Nachbil és a ménesi Balla Géza borok is bemutatkoztak.

„Erdélyt elvisszük Európába! Romániai magyar európai parlamenti képviselőként kisebbségvédelmi munkám mellett erre a feladatra is vállalkoztam. Az, hogy jelen vagyunk az Európai Parlamentben, lehetőséget teremt számunkra a bemutatkozásra ” – magyarázta Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő. Véleménye szerint még mindig sokan vannak, akik nem hallottak rólunk, ezért "minden lehetőséget ki kell használnunk arra, hogy megismertessük a romániai magyarság értékeit: legyen ez akár kulturális, nyelvi, művészeti, történeti vagy gasztronómiai jellegű."

Az RMDSZ-es képviselő ugyanakkor úgy véli, ezek az alkalmak is lehetővé teszik, hogy a kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságára irányítsák a figyelmet. „Európa jövője ezeken a gazdasági szereplőkön múlik, erre szerettük volna felhívni ezúton is az európai döntéshozók figyelmét.”

A kötetlen hangulatú esten, amelyet Martin Schulz, az EP elnöke nyitott meg, olyan kiemelkedő európai politikusok ismerhették meg Erdélyt és értékeit, mint például Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, a dél-tiroli Herbert Dorfmann, az EPA elnöke vagy éppen Renate Sommer, a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság tagja. „Sokan most első alkalommal hallottak Erdélyről, de legközelebb számukra is ismerősen cseng az otthonunk neve. Készítettünk egy olyan plakátot, amelyen feltüntettük Erdélyt, a Bánságot, a Partiumot és Székelyföldet, vizuálisan érzékeltetve mindig könnyebb elmagyarázni a romániai magyarság helyzetét” – fejtette ki Sógor Csaba.

Az RMDSZ-es képviselő elmondta: a helyi termékek – jelen esetben az Igazi Csíki Sör, a krasznabélteki Nachbil és a ménesi Wine Princess borok – termelői számára az eseményen való részvétel egy jó lehetőség volt, hiszen – elmondásuk szerint – egyfajta visszaigazolást kaptak arról, hogy a termékeik bármikor megállják a helyüket a nemzetközi piacon.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?