Kezdődik a NATO kétnapos csúcstalálkozója Varsóban

A NATO kétnapos csúcstalálkozója kezdődik péntek délután Varsóban, a 28 tagország állam-, illetve kormányfőinek részvételével.

Az értekezleten a katonai szövetség keleti és déli szomszédságában jelentkező fenyegetésekre adandó válaszokról döntenek, egyebek között konkretizálják további szövetséges erők kelet-európai telepítését. Állam- és kormányfői szintű egyeztetést tartanak az afganisztáni helyzetről, tárgyalnak a NATO-nak az Iszlám Állam elleni harcban való szerepvállalásáról, a migráció ellenőrzéséről, valamint a kibertámadások elleni védelemről. Napirenden szerepelnek a NATO-partnerségi kapcsolatok is, mások mellett államfői szintű NATO-Ukrajna találkozót tartanak.

A csúcstalálkozót Jens Stoltenberg főtitkár elnökletével rendezik. A legnépesebb – 300 fős – küldöttség az amerikai lesz, Barack Obama elnökkel az élén. A szombati tanácskozáson Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is jelen lesz.

A megfigyelői státusú Montenegró, továbbá Finnország, Svédország, Jordánia és a NATO-vezetésű afganisztáni műveletekben részt vevő országok képviselőit is meghívták a csúcstalálkozó egyes munkaüléseire. A visegrádi országok külügyminiszterei a csúcshoz kapcsolódva külön egyeztetést tartanak Beata Szydlo lengyel kormányfő részvételével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?