A békéért imádkozott Szenteste XVI. Benedek pápa

A menekülők befogadása és a közel-keleti béke volt a témája XVI. Benedek homíliájának a szenteste az olaszokkal és külföldiekkel teli Szent Péter bazilikában tartott szentmisén, melyen indonéz és arameus nyelven is imádkoztak.

Ha a gyermek Jézussal menekülő Mária és József "ajtónkon kopogtatna, adnánk-e helyet nekik? Képesek vagyunk-e helyet, időt és teret adni menekülteknek, vándoroknak, bevándorlóknak?" - kérdezte XVI. Benedek homíliájában.

Az egyházfő szerint a mai ember az ajtaján kopogtató Istent sem engedi be, mivel az időt megtakarító modern technológia korában "semmire nem maradt időnk, és csak saját magunkat akarjuk, a kézzel foghatót, a tapasztalható boldogságot, a személyes sikert, önmagunkkal vagyunk eltelve, nincsen helyünk másokra, gyerekekre, szegényekre, idegenekre".papa

Nem a monoteista vallások okozzák a háborút

"Az igazság és jóság azonban létezik... fegyverkezés és háború helyett a szenvedőket segítsük" - hangoztatta a pápa arra kérve Istent "világítsa meg azokat, akik azt hiszik, hogy Isten nevében gyakorolnak erőszakot, döbbenjenek rá az erőszak értelmetlenségére". A teológus tudós XVI. Benedek hangsúlyozta, tévednek azok, akik szerint a monoteista vallások vezettek a háborúkhoz, ha ez igaz lenne, "minden vallást el kellene törölni".

A pápa békét sürgetett izraeliek és palesztinok között, Libanonban, Szíriában és Irakban. Azon reményét fejezte ki, hogy a közel-keleti keresztények megtarthatják otthonukat és "keresztények és muzulmánok Isten békéjében építik meg országaikat".PopeBenedictXVICelebratesEasterUrbiEt1yWKGGiB6fPl

A fényárban úszó, olaszokkal és külföldiekkel, laikusokkal és egyháziakkal teli Szent Péter bazilikában XVI. Benedek harminc bíborossal koncelebrálta a szentmisét.  A 85 éves egyházfő a bazilika bejárata és az oltár közötti távolságot mobil pódiumon tette meg. A Betlehem és Róma közötti kapcsolat jelképeként a Szent Péter-bazilika oltáránál a betlehemi Születés bazilikában levő gyermek Jézus szobrának másolata állt. A szentmisén latinul, olaszul, spanyolul, angolul, németül imádkoztak. Az indonéz és arameus nyelven szóló ima a közel-keleti békét és a menekültek befogadását sürgette.

A szentmisét megelőző hétfő délután ünnepélyesen felavatták a Szent Péter téren felállított betlehemi jászlat, majd XVI. Benedek pápa meggyújtotta a "béke világosságát" jelképező gyertyát.

XVI. Benedek pápa egy Betlehemből érkezett fáklyáról meggyújtotta a dolgozószobája ablakában álló gyertyát, amely a "béke világosságát" jelképezi. Az egyházfő nem beszélt a pápai palota harmadik emeletén lévő, a Szent Péter térre néző ablaknál, csak néhány pillanatig imádkozott a világ békéjéért és az égő gyertyával keresztet vetett.

A pápa kedden a bazilika központi lodzsájáról mondja el a világ számos rádió-, televízió csatornája által és interneten is egyenesben közvetített beszédét. Szokás szerint több mint hatvan nyelven adja hírül Jézus megszületését - magyarul is - majd Urbi et Orbi karácsonyi áldását adja Róma városára és a világra.

Kimaradt?