Összeverekedtek a macedón képviselők

Dulakodni kezdtek a kormánypárti és az ellenzéki képviselők hétfőn a macedón parlamentben, miközben az épület előtt a támogatóik kövekkel és üvegekkel dobálták egymást a jövő évi költségvetés tervezete miatt - írja a Reuters.

A szkopjei parlament előtt több ezer kormányellenes és kormányt támogató tüntető csapott össze. A rendőrség közbelépett, és szétválasztotta a csoportokat, de a tudósítások szerint így is legalább hatan megsérültek.

A parlament épületében mindeközben a biztonsági őröknek kellett kimenekíteniük Trajko Veljanovszki parlamenti elnököt, miután az ellenzéki képviselők közelharcba kezdtek a kormánypárti képviselőkkel, hogy megakadályozzák az ülés megnyitását.macedon

Később az ellenzéki képviselők elhagyták a termet, és csatlakoztak az utcai tüntetőkhöz, így a kormánypárti képviselők 64-4 arányban elfogadták a vitatott költségvetési tervezetet a 120 fős parlamentben.

A költségvetést múlt hónapban nyújtotta be az ország jobbközép kormánya. A tervezetben 2 százalékos növekedéssel és 2,5 százalékos hiánnyal számolnak jövőre, azonban az ellenzék szerint a javaslat pazarló. A baloldali pártok több ezer módosító indítványt nyújtottak be, amikben a kiadások mintegy 200 millió eurós csökkentését javasolják, többek között a kormányzati bútorokra és állami autókra szánt pénz megnyirbálásával.

Kimaradt?