Mit vár Orbán Viktor kormányfő a 2013-as évtől?

Magyarország, ha úgy alakul, IMF-megállapodás nélkül is megáll a lábán, kikerülünk az EU által indított túlzottdeficit-eljárás alól, lesz gazdasági növekedés. Ezt várja Orbán Viktor miniszterelnök a 2013-as évtől, derült ki a Magyar Nemzet karácsonyi számában adott interjúból.

A miniszterelnök szerint az emberek számára ebből a bérnövekedés lesz érzékelhető, nőni fog a felkínált álláshelyek száma, és – "ha az ország az első félévben jól teljesít" – a családok újabb támogatásra számíthatnak, de erről közelebbit nem mondott.viktor

A felsőoktatási rendszer átalakítása elleni diáktüntetésekről csupán egy mondat szólt: "Bár a céljainkat nem változtattuk meg, de jól láthatóan más úton kell hozzájuk eljutnunk, mert a diákok bizonyos fajta megoldásokat nem fogadtak el."

"Ma Magyarország, és most, hogy kimondom, még én is meglepődöm, valójában erős ország" – mondta Orbán, és ezt azzal támasztotta alá, hogy jól álljuk a válságot, kiszámíthatóbbak, szilárdabbak lettünk. A következő két év szerinte olyan lesz, hogy az emberek azt mondják majd: megérte az ország mélyreható átalakítása.

Arra a felvetésre, hogy az emberek tűrőképességét az átalakítás sebessége megviseli, Orbán azt felelte: a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányzás eredményeképp annyira legyengült az ország, hogy lassabb tempóban nem lett volna esélyünk a "görög sors" elkerülésére. A közvélemény szerinte ezt teljesítményként, bár nem sikerként értékeli.

Az EU-nak nem lenne szabad az euroövezeten kívül eső országoknak előírni, milyen gazdaságpolitikát folytassanak, mondta a miniszterelnök, aki szerint a gazdasági érdeksérelmek összekeverednek az ideológiai vitákkal. Kritizálta a nemzetek feletti Európa eszméjét, ami szerinte azt jelenti, hogy "akkor leszek európai, ha nem leszek magyar".

Ugyancsak domináns, bár nem kizárólagos európai véleménynek nevezte, hogy nemcsak egy férfi és egy nő alkothat családot, illetve, hogy egy "Isten nélküli világ" lenne kívánatos. Az új alkotmány szövegezésével "ezt a vitát is megnyitottuk" – mondta Orbán, aki az ilyen ideológiai vitákat visszataszítóbbnak nevezte a gazdasági érdekküzdelmeknél.

Kimaradt?