Monti nem vesz részt a februári választáson

Nem vesz részt a februári választásokon, de vasárnapi sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy ismét miniszterelnök lehet Mario Monti. A lemondott olasz kormányfő választási programdokumentumot mutatott be, és heves támadást intézett elődje, Silvio Berlusconi ellen.2012-12-monti4

"Nem állok senkinek sem az oldalára, a pártok álljanak a Monti-program mellé" - hangoztatta a miniszterelnök olasz és külföldi újságíróknak tartott év végi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a február 24-25-i választásokon nem indít saját listát, de ha a választásokon győztes erők csatlakoznak programjához, "készen állok elfogadni a miniszterelnöki felkérést".

A december 8-án lemondott szakértő kormányfő saját "politikai agendát" mutatott be Megváltoztatni Olaszországot, megreformálni Európát címmel.

A következő napokban online megjelenő programdokumentumot Monti "útmutatásul" szánta azoknak a politikai erőknek, amelyek a szakértői csapat munkáját kívánják folytatni.

A miniszterelnök a dokumentum pontjai közül kiemelte, hogy a következő kormánynak "nem szabad elpusztítani azt, amit az utóbbi évben az olaszok áldozathozatalával sikerült elérni". Hozzátette, hogy a "pusztítás" egyik eszköze az, ha egy ország "kibújik az EU irányelvei alól".

Az EU-val szemben nem lehet "ököllel verni az asztalt, mivel fájdalmas és haszontalan. Az EU-ban meggyőződéssel, tárgyalóképességgel és hiteles országpolitikával lehet eredményt elérni" - fogalmazott Monti.

Az országpusztítás másik eszközének az adók eltörlését nevezte.

Monti beszédének jelentős része az Európa- és adóellenes Berlusconit kritizálta. Monti megtámadta a Berlusconi-kormány által a múltban bevezetett személyre szóló törvényeket, és "a politika és az olasz nők megszégyenítésének" nevezte a volt kormányfő által rendezett bunga-bunga partikat.

Monti tehát személyesen nem vesz részt a választási kampányban, de félreérthetetlen politikai állásfoglalást fogalmazott meg Berlusconival szemben, és a centrum és a balközép erők esetleges parlamenti többségével ismét ő lehet Itália miniszterelnöke - szóltak az első olasz sajtókommentárok.

Ami kormánya 13 hónapig tartó munkáját illeti, Monti kijelentette, hogy tavaly novemberben súlyos válsághelyzetben vette át Itália irányítását, és azóta Olaszországnak az EU és a Nemzetközi Valutaalap segítsége nélkül sikerült túljutnia a válságon. "Többet tehettünk volna a nyugdíj- és adóreform terén" - ismerte el.

Kimaradt?