Giorgio Napolitano feloszlatta az olasz parlamentet

Az olasz köztársasági elnök szombaton feloszlatta a parlamentet, miután lemondott Mario Monti miniszterelnök és kormánya.

Giorgio Napolitano elnök a pártok vezetőivel folytatott konzultációk után írta alá a parlament feloszlatásáról szóló dekrétumot, amellyel hivatalosan is megteremtődtek a feltételei a februári általános választásoknak. Monti pénteken mondott le, miután Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártja megvonta a bizalmát a kabinettől. GiorgioNapolitanoMarioMontiNewItalianhqku3eMRRw4lEgyelőre nem tudni, hogy a kormányfői posztot 13 hónappal ezelőtt elvállaló Monti jelöltként indul-e a választásokon. Vasárnapra sajtóértekezletet jelentett be, amelyen feltehetően választ ad erre a kérdésre.

A közgazdászprofesszor Monti a múlt év novemberének közepe óta állt szakértői kormányának az élén, mindenekelőtt azzal a feladattal, hogy kivezesse az országot a mély gazdasági válságból. A kabinet szigorú takarékossági és adópolitikája megnyugtatta ugyan a pénzpiacokat, de nem eredményezte a válságból való kilábalást. A jövő évi választások időpontjáról máris döntött a Monti-kormány, amely ügyvezetőként továbbra is hivatalban marad. A kabinet szombaton úgy határozott, hogy Olaszországban február 24-25-re írják ki a választásokat.

A korábbi elképzeléseknek megfelelően a Mario Monti vezette kormány a jövő év áprilisáig - azaz a szombaton feloszlatott parlament eredeti mandátumának a lejártáig - maradt volna hivatalban.

Korábban Silvio Berlusconi a februárra tervezett olasz parlamenti választások elhalasztásáról beszélt, szerinte nem szabad túlzottan sietni és kapkodni. A jobbközép PdL elnöke szerint a választási kampány kezdetével "ezernyi pártocska született, amelyek felaprózták a politikai színteret", jobb, ha a belpolitikai erők közötti egyensúly helyreállásáig az olaszok nem járulnak az urnákhoz.

Kimaradt?