Parajdról küldik a sót a magyarok kenyeréhez

Idén a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót ismét Parajdról küldik, elkészítéséhez a Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak, a megőrölt liszt pedig a határon túli rászorulókon kívül minden magyarországi megyébe eljut.

A 2011-ben indult Magyarok kenyere program csütörtöki pécsi sajtótájékoztatóján Korinek László jogászprofesszor, ötletgazda a kezdeményezés sikeréről úgy fogalmazott: "túlnőtt rajtunk a program", amely "sok jó embernek" köszönhetően rendszerré kezd összeállni.     

Az első évben a Pécsen elindított jótékonysági akció keretében magyarországi és határon túli magyarlakta településekről 10 tonna búza érkezett Baranyába, 2012-ben húsz, egy évvel később 100, 2014-ben 220, míg tavaly már 440 tonna. Az elmúlt három év komoly mennyisége annak köszönhető, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2013-ban 77, egy esztendővel később 120, tavaly pedig 362 tonna összegyűjtésével járult hozzá a kezdeményezés sikeréhez.     

Korinek László hangsúlyozta: tovább terjesztik a programot a határokon túl, mivel annak nagyon jó a fogadókészsége a környező országok magyarlakta területein. Vajdaság tavalyi csatlakozása után a kezdeményezés idén "beindul" a Felvidéken és Észak-Erdélyben is - jegyezte meg.     

Győrffy Balázs, a NAK elnöke kiemelte: az adományok összeöntési ünnepségét augusztus 7-én tartják a Pécshez közeli Orfű malommúzeumában.     

Böjte Csaba videoüzenetben méltatta a kezdeményezést

Az augusztus 20-ai kenyerekhez a felvidéki Gútáról érkezik Baranyába a kovász, a sót ismét Parajdról küldik, elkészítéséhez a "legmagyarabb folyóként" emlegetett Tisza forrásvidékéről származó vizet használnak.     

A karitatív akció idei nagy kedvezményezettjei között említette, a Dévai Szent Ferenc Alapítványt, a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthont és a fővárosi Oltalom Karitatív Egyesületet. A támogatást szeptember 20-án, a gyermekek világnapján osztják szét a rászorulók között.     

Idén már lehetőség van arra, hogy a lisztadományból minden magyarországi megye karitatív szervezetei is részesüljenek - fűzte hozzá Győrffy Balázs aki fontosnak nevezte, hogy minél több adományozó vegyen részt a kezdeményezésben.     

Páva Zsolt Pécs polgármestere azt mondta: a kezdeményezés indulásakor senki sem számított arra, hogy egy "ilyen nemzetegyesítő programot" sikerült elindítani a baranyai megyeszékhelyről.     

Böjte Csaba a sajtótájékoztatón lejátszott videoüzenetében méltatta a kezdeményezést és beszámolt arról, hogy évről évre egyre több gyermek arcára csal mosolyt a lisztből sült kenyér, fánk, palacsinta vagy éppen pizza az alapítvány árvaházaiban.

Kapcsolódók

Kimaradt?