Terrorhullám kezdődhet Libanonban

Az öngyilkos merénylők többsége, akik az előző napi robbantássorozatot követték el egy szíriai határon lévő libanoni faluban, Szíriából érkezett, nem pedig a libanoni menekülttáborokból - közölte kedden Nuhad Masnuk libanoni belügyminiszter.

Az ország hadserege kedden közölte, hogy több mint száz szíriait állított elő illegális határátlépés gyanújával, annak a robbantássorozatnak az ügyében, amely előző nap történt. A szóban forgó személyeket a balbeeki régió hat térségében végrehajtott razziákban fogták el.

A régióban több rögtönzött menekülttábor is működik, Libanon összesen több mint egymillió szíriainak nyújt menedéket.

A razziákra néhány órával azután került sor, hogy robbantások sorozata, köztük több öngyilkos merénylet rázta meg a szíriai határhoz közeli, zömmel keresztények lakta Kaa falut, a nyolc öngyilkos támadón kívül hat ember halálát okozva és 19 -et megsebesülve. Késő este azután újabb négy öngyilkos merénylő lépett akcióba a faluban az áldozatok temetésére készülő gyászolók közelében, további 15 helyi lakost sebesítve meg.

Libanoni biztonsági források szerint a robbantássorozatot az Iszlám Állam (IÁ) hajtotta végre, a dzsihadista terrorszervezet azonban eddig nem jelentkezett a merényletek elkövetőjeként. A bejrúti kormány szerint a támadások és azok végrehajtásának szokatlan módja "a libanoni állam és a gonosz terrorizmus szembenállásának" új fokozatát jelenti. Tammam Szalám miniszterelnök aggodalmát fejezte ki, hogy az, ami Kaában történt, mindössze a kezdete egy újabb, Libanon különböző térségeit érintő terrorhullámnak - közölte Ramzi Dzsreidzs tájékoztatási miniszter egy televízióinterjúban a nap folyamán tartott kabinetülést követően. A libanoni állami hírügynökség, az NNA híradása szerint a halálos áldozatok temetését biztonsági okból elhalasztották.

A síita Hezbollah a polgárháború sújtotta szomszédos Szíriában jelentős erőkkel támogatja a Bassár el-Aszad elnökhöz hű kormányerőket a túlnyomórészt szunnita felkelőkkel szemben. A határtérségben emiatt eddig is számtalan összecsapás zajlott le a libanoni hadsereg és az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front, valamint az IÁ fegyveresei között.

Kapcsolódók

Kimaradt?