Sürgeti Nagy-Britanniát az Európai Bizottság elnöke

Nagy-Britanniának az országban megtartott népszavazás eredményével összhangban azonnal be kellene nyújtania írásban az Európai Unióból való kilépési szándékát, hogy a kiválási folyamat a lehető leggyorsabb és legfájdalommentesebb legyen - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

„Ez nem békés válás volt, amint a szerelem sem volt nagy. Nem értem, a brit kormánynak miért kell várnia októberig annak eldöntésével, hogy elküldi-e Brüsszelnek a kiválásáról szóló levelet. Azt szeretném, ha azonnal elküldené" - mondta Juncker az ARD német közszolgálati rádiónak nyilatkozva péntek késő este.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyancsak az ARD-nek nyilatkozva „botrányosnak” nevezte, hogy Cameron a brit Konzervatív Párt belügyeire tekintettel csak októberben mond le a posztjáról, addig „ismételten túszul tartja fogva az egész kontinenst”.

Emlékeztetett, hogy Cameron három évvel ezelőtt pártja radikális szárnyának a referendum megtartására tett ígéretével érte el újraválasztását. Vagyis egy egész kontinenst túszul ejtett belső pártmegfontolásokból. Schulz szerint nem kellene októberig várni a Konzervatív Párt kongresszusának megrendezésével, ha akarnák, „már holnap” összehívhatnák azt. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?