Menyhárt József lett a Magyar Közösség Pártjának új elnöke

Menyhárt Józsefet választották a Magyar Közösség Pártja (MKP) új elnökének a felvidéki magyar párt tisztújító kongresszusán szombaton, Érsekújváron.  A párt második legfontosabb posztját - az Országos Elnökség (OT) vezetését - Őry Péter az MKP korábbi önkormányzati alelnöké tölti majd be.

Menyhárt Józsefet, a párt dunaszerdahelyi járási elnökét -   akire egyedüli jelöltként szavazhatott a csaknem kétszáz kongresszusi küldött - 180 igen szavazattal 16 ellenében, 2 érvénytelen szavazat mellett választották meg.

Menyhárt József a megválasztása után megköszönte a küldöttek által kinyilvánított bizalmat  és Berényi József volt elnök korábbi munkáját. A rá váró feladatok kapcsán Vörösmartyt idézte: „Mi dolgunk a világon? küzdeni. Erőnk szerint a legnemesbekért." 

Az új pártelnök a szavazások szünetében tartott rövid sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az MKP egy friss csapatot állított össze, ám továbbra is etnikai alapú párt marad, miközben nyitni fognak a többi kisebbség irányába is. Kifejtette: megőrzik a pártpolitika folytonosságát, ugyanakkor nyitottabb kommunikációra készülnek és tágabb nyitást, magyar-magyar párbeszédet terveznek, utóbbit nem csupán pártok közötti szinten. "Az, hogy nem vagyunk a parlamentben, nem jelenti azt, hogy nem akarunk támogatókat szerezni a parlamentben" - tette hozzá.

Pártelnöknek eredetileg négy személyt jelöltek a párt járási szervezetei, Berényi József volt pártelnököt, Bárdos Gyula korábbi OT- elnököt, Őry Pétert és Menyhárt Józsefet. Berényi József és Bárdos Gyula - nem fogadták el a jelölést, Őry Péter pedig a kongresszuson lépett vissza.

Visszalépését Őry Péter, a személyes vetélkedés elkerülésének fontosságával indokolta. "Azt gondolom, hogy a mai nap tőlem is megkövetel egy dolgot, mégpedig azt, hogy egyetlen  apró porszeme se maradjon az MKP életében az egymással  való vetélkedés rossz hatásának" - fogalmazott.

Az MKP kongresszusa később a két OT elnökjelölt - Őry Péter és Forró Krisztián galántai járási elnök közül - Őryt választotta a párt második legfontosabb posztjára, 135 támogató szavazattal. Őry Péter az esetleges változásokat és a párt további terveit illetően leszögezte: a párt irányultsága egyértelmű és az is marad, a program nem változott. Kifejtette: az MKP - parlamenten kívüli helyzetéből adódóan - továbbra is ellenzéki pártként fogja pozicionálni magát és megkezdi a felkészülést a közelgő megyei illetve helyhatósági választásokra. "A mai nap nem valaminek a vége, hanem valaminek a kezdete" - hangsúlyozta.

Az MKP tisztújító kongresszusa új szakmai alelnököket is választott, valamint jóváhagyta a tervezett alapszabály módosítást is, ez a változtatás - amely lehetővé teszi, hogy az alapszabály a jövőben könnyebben módosítható legyen - várakozásaik szerint dinamikusabbá teszi majd a pártot.

Kapcsolódók

Kimaradt?