Az ideinél jobb 2013-as évben bíznak a világ polgárai

Egy felmérés szerint a világ polgárainak többsége bízik abban, hogy 2013 jobb éve lesz, mint amilyen az idei volt.

Az Ipsos legújabb kutatásában megkérdezetteknek több mint a fele nem bánja, hogy véget ér a 2012-es év, mert a saját élete és családja szempontjából kedvezőtlen időszaknak minősítették azt. A magyarok évértékelője lett a leginkább negatív: 74 százalék szerint nekik csak rosszat hozott az óév. A legkellemesebb emlékeik 2012-ről a kínaiaknak és az indonézeknek maradtak.

A megkérdezettek többségének jövőképe kifejezetten reményteljes: 80 százaléka azt feltételezi, hogy 2013 összességében jobb esztendő lesz, mint a mostani volt - ez az általános optimizmus a magyarokra is jellemző. Az indonézek a legderűlátóbbak, őket a mexikóiak, a brazilok és az indiaiak követik. A magyarok optimizmusa emelkedett a legnagyobb arányban: tavaly ilyenkor csak 56 százaléknyian tekintettek reményekkel a következő évre a mostani 80 százalékkal szemben.

A gazdasági várakozások nem ennyire kedvezők, de a kutatásban résztvevők csaknem fele ebben a tekintetben is javulásra számít, leginkább Indiában, Brazíliában, Indonéziában és Mexikóban bíznak a pozitívabb jövőben. A magyar lakosság reményei visszafogottabbak, csak 38 százalék gondolja azt, hogy a nemzetgazdaság jövőre az ideinél erősebb lesz, bár korábban ez az arány még ennél is kevesebb, csak húsz százalék volt.ujev

A kutatás szerint elmondható, az emberek a javulást attól várják, hogy saját kezükbe veszik sorsukat: a világ polgárainak 55 százaléka, a magyaroknak pedig 68 százaléka úgy gondolja, hogy jövőre sikerül javítania pénzügyi helyzetén.

A magyarok fogadkozásai között leginkább a család pénzügyi stabilitásának megteremtése az elsődleges, több mint kétharmadnyian a jövő évben ezt szeretnék megvalósítani. Emellett leginkább a baráti kapcsolatok megerősítését és az egészségmegőrzést említették a megkérdezettek.

Az Ipsos kedden ismertetett felmérését 23 országban, 18 500 fő részvételével készítették.

Kimaradt?