Együtt emlékezett meg a verduni csatáról Merkel és Hollande

Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár együtt emlékezik meg vasárnap az első világháború nyugati frontja egyik leghosszabb és legvéresebb ütközetének, a verduni csatának a századik évfordulójáról.

A "nagy háború" több mint félmillió elesett katonát, sebesültet és eltűntet követelő tíz hónapos öldöklésének kelet-franciaországi helyszíne az 1960-as évektől a német-francia megbékélés egyik fő jelképe. 1984-ben Helmut Kohl német kancellár és Francois Mitterrand francia elnök a douaumont-i katonai temetőben egymás kezét fogva emlékezett a szakadó esőben a csata áldozataira.

Francois Hollande a 100. évfordulónak hasonló szimbolikus jelentőséget szeretne kölcsönözni, jelezve, hogy a válságokkal küzdő Európában a francia-német összefogás jelenti a megoldást. "Nem a megbékélésre kell törekednünk a kancellárral, hiszen az adott. Hanem együtt kell kimondani, hogy mit szeretnénk tenni a populizmus betegségével megfertőzött Európáért" - mondta előzetesen a francia államfő.

A két ország vezetője vasárnap délelőtt együtt helyezett koszorút a Consenvoye-i német katonai temetőben, majd ellátogattak a verduni polgármesteri hivatalba, ahol először fogadnak német vezetőt. A megemlékezés csúcspontja délután volt, amikor is gyerekek kíséretében Francois Hollande és Angela Merkel együtt látogattak el a douaumont-i katonai temetőbe, ahol mintegy 130 ezer francia és német katona nyugszik. Eközben majd kilométerekről is lehet hallani a harangokat, amelyek az 1916 februárja és decembere között elesett 300 ezer német és francia katonáért fognak szólni.

Menekültválság és Brexit

A két ország vezetője munkaebédjükön is európai kérdésekről tárgyaltak, többek között a menekültválságról és a Brexitnek, Nagy-Britannia Európai Unióból való esetleges kilépésének a veszélyéről is, erről június 23-án tartanak népszavazást a britek. A megemlékezés európai jellegének hangsúlyozására a felújított verduni emlékmű felavatásán jelen volt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is.

Kimaradt?