Menekült gyerekekkel találkozott a pápa

A pápa ötszáz menekült gyereket fogadott május 28-án a Vatikánban: a Kultúra Pápai Tanácsa által szervezett kezdeményezés keretében a gyermekek vonatával érkeztek Calabria tartományból.

Négy éve indult a kezdeményezés, amelynek idei alkalmával olyan gyermekek érkeztek a Vatikánba, akik messzi országokból, veszélyes utakon jöttek Olaszországba egy új élet reményében. Velük tartottak azok az olasz társaik is, akik befogadták őket városukba, iskolájukba, otthonukba.

Maria Salvo, egy olasz iskola igazgatónője pénzt adott át a pápának: gyerekek gyűjtötték a Leszbosz szigetén menekülttáborokban élő gyerekeknek. Levelet is írtak hozzá, amelyet Gianfranco Ravasi bíboros olvasott fel. „Gondolkoztunk azokon a felnőtteken és gyerekeken, aki a háború, az üldöztetés miatt elhagyják földjüket. Sokan nem érnek célba, mert a hullámok, amelyeknek meg kellene menteniük őket, éppen ellenkezőleg, a halált jelentik számukra. Rájuk gondolunk és nem értjük, hogy lehet ennyi igazságtalanság a világban. Megígérjük, hogy mi mindenkit befogadunk, aki a városunkba érkezik. Soha nem tartjuk veszélyes ellenségnek azt, akinek más a bőre színe, más nyelvet beszél, vagy más vallást követ” – állt a gyerekek levelében.

A találkozó a gyermekek és Ferenc pápa beszélgetésével folytatódott. A pápa elkérte az egyik gyerek rajzát: nap, tenger, hullámok voltak rajta. „Hullámok, amelyek megölhetik az embereket” – mondta el rajzáról a kisfiú.

Ferenc pápa egy mentőmellényt tartva a kezében, megrendülten mesélte el, hogy a szerdai általános kihallgatáson három önkéntes elsősegélynyújtó ment oda hozzá, egy tárgyat nyújtottak át neki: „Ezt a mentőmellényt adta oda az egyikük, és sírva mondta el: »Atyám, nem sikerült. Ott volt egy kislány a hullámok között, de nem tudtam megmenteni. csak ez a mellény maradt belőle.« Ez a mellény azé a kislányé.”

"Igazságtalanság"

A gyerekek meghallgatták a pápát és elmondták neki, mit gondolnak a migránsok drámájáról: „Igazságtanság” – mondták, amikor arról beszéltek, aki nem engedi be őket. A migránsok nem veszélyt jelentenek, hanem veszélyben vannak – mondta a pápa találkozó során, végül pedig a befogadásra, békére, testvériességre, együttérzésre, jóságra, egyenlőségre buzdította a gyerekeket – írja a Magyar Kurír.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?