Mérsékelt elnököt választottak újra az iráni parlament élére

Újraválasztotta a parlamenti elnöki tisztségre az iráni törvényhozás vasárnap Ali Laridzsánit, Haszan Róháni elnök támogatóját az iráni atomprogramról szóló nemzetközi megállapodás megkötésében.

Az iráni állami rádióban egyenes adásban közvetített szavazás során a mérsékelt konzervatív táborba tartozó Laridzsáni 173 támogató szavazatot kapott a madzslisz tagjaitól, míg reformer vetélytársa, Mohamed Reza Aref 107-et.

 A tisztség megújítására abból az alkalomból került sor, hogy szombaton először ült össze az új összetételű parlament az áprilisban befejeződött választási folyamat után. A választásokon a mérsékelt Haszan Róháni iráni elnök szövetségesei többséget szereztek mind a 290 fős parlamentben, mind pedig a 88 tagú Szakértők Tanácsában, amelynek feladatai közé tartozik az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztása. A parlamentből kiesett törvényhozók többsége ellenezte a Róháni által megkötött nukleáris egyezséget, így az új törvényhozó testület összetétele a nemzetközi porondon megkezdett nyitási politikának kedvez.

"Egyetlen ország sem számíthat kielégítő gazdasági növekedésre a külvilág közreműködése nélkül" - hangoztatta Róháni a madzslisz szombati alakuló ülésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?