Napi kétezer migráns érkezik a dél-olaszországi partokra

Napi kétezer migráns érkezik a dél-olaszországi partokra, és számuk év végéig elérheti a kétszázezret, befogadási vészhelyzetet teremtve az olaszországi befogadóállomásokon - írta a La Repubblica című olasz napilap pénteken.

A belügyminisztérium adatai szerint az év eleje óta május 26-ig mintegy 40 500 ember érkezett a térségbe, és ezek között még nem szerepel az a négyezer, akit csütörtökön mentettek ki a Líbia és Olaszország közötti tengerszakaszon. Közülük hétszáz ember pénteken érkezik meg a szicíliai Pozzalo kikötőjébe.

E héten naponta már majdnem kétezer ember kötött ki a dél-olaszországi partokon. Az olasz parti őrség és más nemzetiségű hajók mentették ki őket a tengerből, többnyire líbiai felségvizeken.

Az olasz kormány korábbi közlései szerint az idei migráció valamivel alatta maradt a tavalyinak, az utóbbi héten érkezettekkel azonban fordulat történt: a migránsok száma elérte a tavalyi év ugyanezen időszakában mértet. A La Repubblica úgy értesült, hogy a belügyi tárca év végéig 200 ezer ember érkezésével számol, ami meghaladja a tavalyi 154 ezret és a tavalyelőtti 170 ezret.

Az érkezők majdnem kivétel nélkül afrikaiak, egyelőre kevés közöttük a szíriai menekült. Az Olaszországba utazó migránsok kilencven százaléka Líbiából indul, de az utóbbi hetekben fokozatosan emelkedett az Egyiptom partjairól indulók száma is. Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szóvivője „elképesztőnek” nevezte az Egyiptomban indulásra készen állók számát.

Az olaszországi befogadóállomásokon csütörtökön mintegy 115 500 ember tartózkodott. Százhatvanezernél többet viszont ezek a központok képtelenek befogadni, e fölött humanitárius vészhelyzet keletkezhet.

A La Repubblica azt írta, hogy a menekültek áthelyezése Olaszországból más európai tagállamokba eddig kudarcot vallott. Az újság értesülése szerint a római kormány attól tart, hogy Olaszországot hátrányos helyzetbe hozhatja az Európai Bizottság migrációs tervezete, amely az országok népessége és GDP-je szerint kalkulálja a migrációs kvótákat. Eszerint ugyanis Olaszország - első belépési országként - csak 231 ezres migránslétszám fölött kérhetné az áthelyezéseket.

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának dél-európai szóvivője figyelmeztetett, hogy év elejétől százhetven százalékkal több kis- és fiatalkorú érkezett a migránscsoportokkal Olaszországba, mint a tavalyi év ugyanezen periódusában, szám szerint mintegy hatezer. Egyiptomból elsősorban fiatalkorúak érkeznek, akik legtöbbször megszöknek az olaszországi befogadóállomásokról, és az észak-európai országokba próbálnak meg továbbjutni. Ez pedig egyre nehezebb az olasz-francia és az olasz-osztrák határok egyre szigorúbb ellenőrzése miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?