Román is van az EU 40 legbefolyásosabb képviselője között

Az Európai Parlament 751 megválasztott parlamenti képviselője közül a Politico.eu hírügynökség kiválasztott 40 személyt, akiket egy, „A 40 legbefolyásosabb európai képviselő” címet viselő listán sorolt fel.

A jól ismert neveken, mint amilyen Martin Schultz, Marine Le Pen és Nigel Farage, a listán olvasható egy román képviselő, Sorin Moisa neve is. A 40 éves Sorin Moisa első ciklusát tölti az Európai Parlamentben. A 31. helyre sorolt politikus a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségét képviseli és tagja a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak (INTA).

A Politico.eu szerint Sorin Moisa „a második legnagyobb szocialista delegáció, a román legbefolyásosabb képviselője. Megválasztása előtt az akkori európai biztos, ma román miniszterelnök Dacian Ciolos helyettes kabinetfőnöke volt. Mint a vitatott EU-Kanada kereskedelmi megállapodás (CETA) ellenzéki előkészítője, Sorin Moisa határozott álláspontot képviselt, írja a Politico.eu és 2016-ban lemondott posztjáról, mert Kanada nem biztosított vízum-mentes beutazást a románok részére.

A 28 EU-tagállam közül 14-nek legalább egy képviselője szerepel a Politico listáján. A 40 személy közül azonban csak 7 érkezett Közép-és Kelet-Európából.

A listán a német képviselők vannak a legtöbben, 16-an, őket az Egyesült Királyság 5, Franciaország és Olaszország követi 3-3 fővel. Belgium, Hollandia és Lengyelország 2-2 képviselővel szerepel, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Litvánia, Románia, Szlovénia és Svédország pedig 1-1 befolyásos képviselőt tudhat magáénak.

A lista élén a német Martin Schultz szerepel, őt a francia Marine le Pen és a belga Guy Verhofstadt követi.

Kimaradt?