Neonáci hálózat tagja volt az ausztriai ámokfutó

2013-ig a Vér és Becsület nevű neonáci hálózat tagja volt az a 27 éves férfi, aki vasárnap hajnalban két embert megölt, 12 másikat pedig megsebesített egy ausztriai rockkoncerten. A szerb gépkarabéllyal végrehajtott ámokfutás előtt összeveszett az élettársával.

Az esetről itt írtunk korábban.

Egy neonáci hálózat tagja és többszörösen büntetett előéletű volt az a 27 éves férfi, aki két embert megölt, tizenkét másikat megsebesített, majd magával is végzett egy hétvégi ausztriai koncerten - közölte hétfőn az osztrák rendőrség. Az ámokfutó 2013-ig a Blood and Honour (Vér és Becsület) nevű, neonáci hálózathoz tartozott.

A Vorarlberg tartománybeli Nenzingben szombat délután kezdődött koncerten a támadó előbb összeveszett az élettársával, majd vasárnap hajnalban tüzet nyitott a rendezvény résztvevőire, nem sokkal később megölte magát. A rendőrségi tájékoztatás szerint egy szerb gyártmányú gépkarabéllyal tüzelt. A hatóságok a férfi autójában egy másik ugyanilyen fegyvert is találtak.          

Mint kiderült, a támadó az ámokfutást megelőzően két-három órára elhagyta a koncert helyszínét, majd visszatért oda a fegyverekkel.

A korábbi jelentésekkel ellentétben a lövöldözésnek nem 11, hanem 12 sebesültje van, közülük egy 54 éves férfi állapota továbbra is válságos, a többieké stabil. A két halálos áldozat egy 48 éves és egy 33 éves férfi.

A hatóságok tájékoztatása szerint a támadónak 2005 és 2010 között többször is dolga volt a rendőrséggel, ebben az időszakban ítélték el jogerősen nyolcszor testi sértés, veszélyes fenyegetés és a fegyvertörvény megsértése miatt.

A vízvezeték-szerelőként dolgozó férfi aztán 2010 óta nem hallatott magáról, de a neonáci szervezetnek még 2013-ig tagja maradt, és a szélsőjobboldalhoz való későbbi kötődését alátámasztják a házkutatás során nála talált tárgyak is - tájékoztatott Stefan Schlosser, a tartományi bűnügyi hivatal helyettes vezetője. A támadónál egyebek mellett háborús lőszert, gázpisztolyt, valamint szélsőjobboldali eszmékkel kapcsolatos könyveket és egyéb dokumentumokat találtak.

Kapcsolódók

Kimaradt?