Vincze Loránt lett a FUEN elnöke

Vincze Lorántot, az RMDSZ külügyi titkárát választották az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökévé a szervezet lengyelországi Boroszlóban (Wroclaw) tartott kongresszusán. 

Az RMDSZ-es politikus a németországi dánokat képviselő Dieter Paul Küssnert győzte le szoros küzdelemben az elnöki tisztségért tartott voksoláson. Hans Heinrich Hansent váltja az őshonos európai kisebbségek ernyőszervezetének élén.

Vincze Loránt jelölését az RMDSZ nevében Sógor Csaba európai parlamenti képviselő tartotta fenn a FUEN Közgyűlésén. Sógor méltatta az elnökjelölt eredményeit a kisebbségvédelem területén, szakmai felkészültségét, politikai tapasztalatát, valamint nyelvtudását és kiegyensúlyozott személyiségét, amelyek mind a tisztség betöltésére ajánlják.

A Közgyűlés soraiból érkező kérdésre a FUEN új elnöke az európai kisebbségvédelem esélyeiről elmondta: „többen kérdezték tőlem, hogy milyen esélyeink vannak az európai színtéren. Válaszomban mindig kiemeltem, minden bizonnyal jó úton vagyunk, mert határozott lépéseket tettünk a megfelelő irányba. Mi tudjuk, hogy a kisebbségi ügyek európai szintű rendezését akarjuk, miközben ellenfeleink a többség soraiból vagy egyes nemzetállamok részéről maguk sem tudják, mit is védenek, egyszerűen közömbösek, távolságtartók vagy éppen ellenségesek. Ez a gyengéjük és ez a mi esélyünk is egyben, hogy sikerre vigyük közös ügyeinket." Vincze Loránt programbeszédében három kulcsszóban nevezte meg mandátuma központi elemeit: a kisebbségi szolidaritást, a prioritások átrendezését, a szervezet átláthatóságának és ismertségének növelését említette.

A FUEN kongresszusán az RMDSZ képviseletében jelen volt még Korodi Attila parlamenti képviselő, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja, Molnár Zsolt parlamenti képviselő, valamint Szilágyi István, az RMDSZ külügyi és kisebbségügyi tanácsosa. A delegáció tagja volt Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke. Jelen volt a Kárpát-medencei magyarok képviseletében Berényi József, a felvidéki MKP leköszönő elnöke; Brenzovics László, a KMKSZ elnöke (Kárpátalja), valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki magyar önkormányzat elnöke. Magyarországot Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese és Pappné Farkas Klára, a Magyar Országgyűlés főosztályvezető-helyettese képviselte a kongresszuson.

A FUEN tisztújító kongresszusán alelnököket is választottak, Vincze Loránt a következő csapattal vág neki mandátumának: 

Daniel Alfreider, Südtiroler Volkspartei (SVP)
Dieter Paul Küssner, Sydslesvigsk Forening (SSF)
Olga Martens, Internationaler Verband der Deutschen Kultur (IVDK)
Halit Habipoglu, Federation of Western Thrace Turks in Europe (ABTTF)
Gösta Toft, Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN)
Bernhard Ziesch, Domowina- Zwjazk Łužiskich Serbow z. t.

Vince Loránt a megválasztása után a Maszolnak elmondta, egyik első dolga lesz felkeresni a németországi dánok szervezetét. "Nagy változtás számukra, hogy a FUEN elnöke már nem a soraikból származik. Azt szeretném, hogy ne azt érezték, hogy elveszítették a tisztséget, hanem azt, hogy nyertek egy barátot" – fogalmazott a FUEN új vezetője.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?