Temetik Newtownban az iskolai mészárlás áldozatait

Hétfőn temetik a newtowni iskolai ámokfutás első áldozatait - tájékoztatott internetes oldalán a Newtown Patch című helyi lap egy nappal azután, hogy Barack Obama amerikai elnök megígérte, mindent megtesz azért, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló tragédiák. Hétfőn a hatéves Noah Poznert és a vele egyidős Jack Pintót helyezik örök nyugalomba a Connecticut állambeli Newtownban, és még a héten az összes többi áldozatot is eltemetik.newtown-memorial-anderson

A newtowni Sandy Hook általános iskolában múlt hét pénteken 20 gyereket és hat felnőttet lőtt agyon a 20 éves Adam Lanza, aki aztán magával is végzett.

Az amerikai elnök vasárnap este Newtownban a tragédia miatt megtartott ökumenikus virrasztáson kijelentette: nincsenek biztonságban az amerikai gyerekek, ezért intézkedni kell. Obama kilátásba helyezte a lőfegyverekre vonatkozó szabályozás reformját, azon belül is az ámokfutó által is használt gépkarabély betiltásának visszaállítását.

Egy 1994-ben Bill Clinton által aláírt törvény betiltotta a gépkarabély használatát, ám a jogszabály 2004-ben lejárt, és azóta egyszer sem újították meg. Barack Obama a 2008-as elnökválasztási kampányában ígéretet tett ugyan a törvény visszaállítására, erre azonban a mai napig nem került sor.

Az amerikai elnök beszédében rámutatott: "ha őszinték vagyunk magunkhoz", azt mondhatjuk, hogy "nem teszünk eleget gyermekeink védelméért". Megjegyezte: mióta közel négy éve hatalomra került, ez már a negyedik alkalom, hogy egy ilyen véres lövöldözés helyszínére látogat.

"Ezt tovább nem tolerálhatjuk. Ezeknek a tragédiáknak véget kell vetnünk. Ehhez pedig változtatnunk kell" - hangsúlyozta. "Ennél jobban kell csinálnunk. Ha csak egy olyan intézkedés is van, amellyel meg tudunk menteni egy gyereket, egy szülőt, (...) akkor kötelességünk azt kipróbálni" - folytatta.

Ígéretet tett arra: élve minden hivatali hatalmával a következő hetekben erőfeszítéseket tesz azzal a céllal, hogy csökkenjen az erőszakcselekmények száma az országban.

Kimaradt?