A határon túliak szolidarizálnak az anyaországi diákokkal

Közös nyilatkozatban biztosították az anyaországi hallgatókat támogatásukról külhoni magyar felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatai hétfőn. A dokumentumot, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) juttatott el az MTI-hez, nyolc felsőoktatási intézmény hallgatói képviselete írta alá.diakok

A nyilatkozatban kiemelték: a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási intézmények hallgatói megdöbbenéssel értesültek a magyarországi felsőoktatás 2013-as hallgatói keretszámainak erőteljes csökkentéséről, a nagyarányú forráskivonásról, valamint az intézményi autonómiát szűkítő tervekről.

"A legnagyobb magyarral, Széchenyi Istvánnal egyetértve úgy gondoljuk, hogy a magyarság megmaradása, gyarapodása és jövője a kiművelt emberfők sokaságán múlik, ezért minden tehetséges diáknak biztosítani kell a továbbtanulás lehetőségét, hogy talentumait kibontakoztathassa és tudását később nemzete javára fordíthassa" - fogalmaztak, hozzátéve: azon intézkedések ellen, amelyek ezt akadályozzák, a magyar társadalom legszélesebb rétegeinek kell felemelniük szavukat.

Rámutattak: a határon túli magyar egyetemisták és főiskolások tisztában vannak azzal, hogy a sikeres és erős anyaország az ő jövőjük egyik zálogát is jelenti. Sikeres és erős országot azonban csak úgy lehetséges építeni, ha a tudás nem válik a legtehetősebbek kiváltságává - hívták fel a figyelmet.

Az összmagyarság iránt érzett felelősségünk tudatában, valamint a határokon átnyúló nemzeti szolidaritás jegyében egyértelműen kiállnak az anyaországi hallgatók céljai mellett, és messzemenően támogatják törekvéseiket - írta nyolc külhoni magyar felsőoktatási intézmény - öt erdélyi, illetve egy-egy felvidéki, kárpátaljai és újvidéki - hallgatói önkormányzata.

Kimaradt?