Afgán titkosszolgának álcázott tálibok lőhették le a román katonákat

Afgán titkosszolgának álcázott tálibok lőhették le a román katonákat Afganisztánban - tájékoztat a Mediafax az AFP-re hivatkozva. A hírügynökség szerint a tüzet nyitó személyeket a NATO katonái agyonlőtték.

Mint arról már beszámoltunk, szombaton a védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy meghalt két romániai katona, egy pedig megsebesült Afganisztánban, a Kandahár város közelében, szolgálatteljesítés közben. A katonák a tavaly kezdődött Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű, kiképzésre, támogatásra és tanácsadásra összpontosító új afganisztáni misszió keretében teljesítettek szolgálatot.

A tárca szombaton nem részletezte, mi történt pontosan. Csak annyit közölt, hogy a katonáknak a helyszínen elsősegélyt adtak, majd a legközelebbi katonai kórházba szállították őket. Dumitrescu Iulian őrmester és Vizireanu Adrian szakaszvezető nem élte túl az incidenst, a harmadik katona állapotáról szombaton úgy tájékoztattak, hogy stabil, és egy németországi kórházba szállítják.

Az afgán hatóságok további egy sérült személyről számoltak be. 

Afganisztánban egyre gyakrabban szivárognak be a titkosszolgálat tagjai közé olyan tálibokkal szimpatizáló személyek, akik külföldi katonákat ölnek. Az utóbbi időben tíz szolgálatot teljesítő személyt gyilkoltak meg hasonló akciókban.

Románia eddig 25 katonáját veszítette el Afganisztánban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?