Negyedmilliós tüntetés Varsóban a demokratikus értékekért

Negyedmillióan tüntettek Varsóban a lengyel kormány politikája ellen - tájékoztat az EuroNews.

A demonstrálók az Európai Uniótól való elidegenedés és a demokratikus normák gyengülése ellen tiltakoztak. Januárban a médiatörvény megváltoztatása miatt vonultak utcára a lengyel nagyvárosokban.

A kormányzó Jog és Igazságosság Párt szigorú ellenőrzést gyakorol a lengyel közmédia és a bíróságok felett, kihasználva az októberi nagyarányú győzelmüket, a most demonstrálók szerint. A lengyel kormány reformjai miatt Brüsszel vizsgálatot indított.

"Azért gyűltünk itt össze ilyen nagy tömegben, hogy egyértelműsítsük: nem engedünk az autokrácia rémálmának, nem hagyjuk, hogy lerombolják a demokráciát, a jogállamiságot és annak alkotmányát. Nem tűrhetjük!" – szónokolt Grzegorz Schetyna, az ellenzéki Polgári Platform vezetője.

A demokratikus értékekért zajló tüntetéssel egy időben ellendemonstrációt tartottak vallásos, konzervatív és nacionalista csoportok.

A “bátor Lengyelország” szlogenje alatt adták tudtára a kormányoldalnak, hogy támogatóik szerint nem szabad engedni olyanok követeléseinek, akik nem tudták feldolgozni, hogy elveszítették korábbi privilégiumaikat, amiket a korábbi vezetés alatt élveztek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?