Obama is megsiratta a lemészárolt gyerekeket

Elnökségének legnehezebb napja volt a pénteki iskolai ámokfutás átélése - mondta vasárnap este Barack Obama amerikai elnök. A politikus közölte: az amerikai gyerekek nincsenek biztonságban, de ő nem törődik bele ebbe.

Barack Obama amerikai elnök is részt vett azon a vasárnap esti ökumenikus virrasztáson, amelyet a pénteki amerikai iskolai lövöldözés emlékének szenteltek a Connecticut állambeli Newtown városában. Az elnök a virrasztáson azt mondta, hogy "az egész nemzet szeretetét és imáit szeretné felajánlani" az áldozatoknak és családtagjaiknak. "Nem vagytok egyedül a gyászotokkal. Az országunkban mindenki veletek könnyezett" - idézte szavait a BBC.virraszta

Obama a 20 kisgyermek életét követelő pénteki ámokfutásról beszélve azt mondta, hogy úgy látja, az amerikai gyerekek nincsenek biztonságban, ezért intézkedni kell. A fegyveres bűncselekmények ellen szónokolva azt mondta, "minden hatalmát fel fogja használni", hogy megakadályozza a hasonló tragédiákat a jövőben. "Nem tűrhetjük ezt többé. Az ilyen tragédiáknak véget kell vetnünk, és hogy véget vessünk nekik, meg kell változnunk" - mondta.

Obama ugyan nem mondta ki nyíltan, hogy a fegyvertartás szigorítását kezdeményezné, de utalásaiból egyértelmű, hogy ezen a területen is változásokat tervez. "A fegyveres bűncselekmények okainak összetettsége nem szolgálhat mentségként a tétlenségre" - idézte a BBC.

Obama vasárnap Dannel Malloy connecticuti kormányzóval beszélgetve azt is elmondta, hogy elnöksége alatt mindeddig a pénteki nap volt a legnehezebb. A virrasztás előtt az elnök külön találkozott az áldozatok hozzátartozóival és a rendőrség tagjaival is.

Nemcsak az Egyesült Államokat, de az egész világot mélyen megrázta a connecticuti Newtown Sandy Hook-i általános iskolájában elkövetett, a tettessel együtt összesen 27 halálos áldozatot követelő pénteki vérengzés. A gyilkos, a 20 éves Adam Lanza tizenkét kislányt, nyolc fiút és hat felnőtt nőt ölt meg, mielőtt magával is végzett. A meggyilkolt gyermekek mindegyike hat-, illetve hétéves volt.

Még többet gyilkolt volna

Az amerikai rendőrség közben vasárnap hivatalosan is megerősítette, hogy a newtowni ámokfutás elkövetője a gyanúsított Adam Lanza volt. A nyomozók közölték, hogy a 20 éves tettes sokkal több embert készült megölni, de a riasztott rendőrség közeledése miatt öngyilkosságot követett el.

Rengetegen virrasztottak

Egy rendőrségi szóvivő megerősítette, hogy Lanza ölte meg az anyját is otthonukban, iskolai ámokfutását megelőzően. Egy meg nem nevezett tisztségviselő szerint négyszer fejbe lőtte a pizsamában ágyban fekvő asszonyt. A támadó az iskolában több száz lövést adott le áldozataira. A helyszínen hat olyan tárat találtak, amelyek mindegyikébe 30 lőszer fér.obama

Lanza az épületbe úgy hatolt be, hogy többtárnyi lőszerrel szétlőtte a kulcsra zárt bejárati ajtót. A nyomozók nem találtak sem a tettesnél, sem házukban búcsúlevelet vagy naplót, amely segítene indítéka feltárásában - mondta Dannel Malloy, Connecticut állam kormányzója az ABC televíziónak nyilatkozva.

Kimaradt?