E-mailben mondott le Izrael külügyminisztere

Lemondott tisztségéről Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter pénteken. Liberman, aki ellen egy régi ügy miatt csalás és bizalommal való visszaélés miatt emeltek vádat, közleményében közölte: bár nem követett el bűncselekményt, úgy döntött, hogy lemond külügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, továbbá (parlamenti képviselői) mentelmi jogáról. Egyben reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerül tisztáznia magát. 

izraelkulugymin

Az izraeli igazságügy-minisztérium csütörtökön jelentette be, hogy vádat emelnek a külügyminiszter ellen. A vád szerint a miniszter Izrael volt fehéroroszországi nagykövete révén jogtalanul jutott hozzá saját bűnvádi eljárásával összefüggő bizalmas információkhoz, és cserében segítette a diplomata karrierjét. Eredetileg választási kampány illegális finanszírozásával, illetve közpénzek szabálytalan felhasználásával is gyanúsították, de Jehuda Weinstein államügyész közleménye szerint erre végül nem találtak elég bizonyítékot, így azt a dossziét lezárták. A legkisebb vád is beárnyékolhatja azonban a politikai karrierjét, és a jelentés után egy nappal a miniszter döntött lemondásáról. 

Az eddigi közvélemény-kutatások szerint a Liberman vezette a Jiszráel Béténu nacionalista jobboldali párt és Benjámin Netanjahu pártja, a Likud alkotta választási szövetség várhatóan győz a január 22-i parlamenti választásokon. A szókimondó külügyminiszter, a kormánykoalíción belüli befolyásos politikus nacionalista szólamairól ismert, és a választási kampány kulcsfontosságú szereplőjének számított. A népszerűségi listákon előkelő helyet elfoglaló, moldovai születésű politikus nélkül egyes közvélemény-kutatók szerint a pártszövetség támogatottságának csökkenésére lehet számítani. A kormányfői hivatal egyik illetékese szerint Netanhaju látja el ideiglenesen a külügyminiszteri feladatokat a választásokig.

 

Kimaradt?