Sikeresen megoperálták Hugo Chávezt

Nehéz, de sikeres műtéten esett át kedden Kubában Hugo Chávez venezuelai elnök, aki jelenleg az intenzív osztályon lábadozik, tájékoztatta a nyilvánosságot Nicolas Maduro venezuelai alelnök. Maduro a venezuelai tévében sugározott nyilatkozatában azt mondta, hogy a több mint hatórás műtét bonyolult volt, de „korrektül és sikeresen” végezték el a kubai orvosok.

Hugo Chávez szombaton jelentette be, hogy kiújult a daganatos betegsége, ezért újabb műtétre van szüksége, immár negyedik alkalommal. Az elnök szombati beszédében elismerte, hogy a műtétnek „vannak kockázatai, ki is tagadhatná”. Két napra rá, hétfőn Kubába repült, kedden pedig már meg is műtötték.chavez

Elutazása előtt arra szólította híveit, hogy Nicolas Maduro mellett tegyék le a voksukat, ha erre lenne szükség. Maduro korábban buszsofőrként dolgozott, az utóbbi időben pedig az elnök egyik legközelebbi tanácsadójának számított. Az ötvenéves alelnök Chávez szerint „igazi forradalmár, fiatal kora ellenére rendkívül tapasztalt, rátermett és elhivatott a munkája iránt”. Maduro kijelentette, hogy halála után is hűséges lesz a jelenlegi elnökhöz, hozzátéve: „Chávez gyermekei vagyunk”.

Az elnököt gyerekei és unokái mellett Diosdado Cabello, a nemzetgyűlés elnöke, valamint Rafael Ramirez olajügyi miniszter is elkísérte Havanába, hogy mellette legyenek a műtét alatt - mondta Maduro.

Az Amerika-ellenességéről ismert venezuelai államfő másfél éve küzd rosszindulatú daganatos megbetegedéssel, azóta több műtéten és sugárterápiás kezelésen esett át Kubában. Az október elején újraválasztott 58 éves szocialista vezető júliusban azt állította, hogy teljesen felépült a rákból.

Betegségének kiújulásáról szóló hírek ismét felvetik a Chávez politikai jövőjével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseket.Chávezt a tervek szerint január 10-én iktatnák be az elnöki tisztségbe. Amennyiben hivatali ideje első négy évében távozna posztjáról, az alkotmány szerint 30 nap áll rendelkezésre, hogy új választásokat tartsanak. Az alkotmány szerint addig az országot az ország alelnökének kell irányítania.

Kimaradt?