Csoportosan szöktek át az észak-koreaiak Dél-Koreába

Egy harmadik országban üzemelő észak-koreai étterem tizenhárom dolgozója átszökött Dél-Koreába - közölték pénteken Dél-Koreában.

Korábban már előfordult már, hogy külföldi étteremből szöktek el észak-koreaiak, de ez az első alkalom, hogy csoportosan menekülnek el ugyanarról a helyről - mondta a dél-koreai országegyesítési minisztérium szóvivője. Egy férfiről és 12 nőről van szó.

A szóvivő nem mondta meg, melyik országból érkeztek, hogy a kérdés ne okozzon diplomáciai bonyodalmat, és ne veszélyeztesse az ott maradt többi észak-koreai dolgozót.

A két Korea viszonyában érzékeny kérdés az észak-koreaiak szökése. Észak-Korea azzal vádolja Dél-Koreát, hogy átcsalogatja állampolgárait, amit Dél-Korea cáfol.

Külföldi munkára többnyire azokat az észak-koreaiakat engedik, akiknek a rendszer iránti hűsége nem kérdéses. Évente átlagosan több mint ezer észak-koreai szökik át Dél-Koreába, menekülve a mélyszegénység és a sztálini időket idéző diktatúra elől. A menekülők általában Kínába mennek, majd onnan tovább Dél-Koreába. Márciusi adatok szerint idén már 29 észak-koreai hagyta el hazáját.

Kimaradt?