Párizs felfüggesztené Marine Le Pen mentelni jogát

Marine Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését kérte az Európai Parlamenttől a francia igazságügyi minisztérium. A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke ellen egy rasszizmusellenes civil szervezet tett feljelentést egy 2010-es kijelentése miatt, amelyben a muzulmánok utcai imádkozását Franciaországnak a második világháború alatti német megszállásához hasonlította.

"Az igazságügyi minisztérium november 26-án adta át Martin Schultznak, az Európai Parlament elnökének a kérelmet Marine Le Pen parlamenti mandátumának felfüggesztésére" - közölte kedden Pierre Rancé, az igazságügyi tárca szóvivője.lepen

A Nemzeti Front elnöki posztjáért folytatott kampányban a párt tagjai előtt 2010 december 10-én Lyonban az európai képviselő a muzulmánok utcai imádkozása kapcsán kijelentette: "Nagyon sajnálom, de azoknak, akik annyira szeretnek a második világháborúról beszélni, ha már megszállásról van szó, beszélhetnénk erről is, mert ez területi megszállás". Hozzátette: "Ez részben területi megszállás, egyes negyedeké, amelyekben a vallási törvény uralkodik, ez megszállás. Tény, hogy nem tankokkal és katonákkal, de azért mégiscsak egy olyan megszállás, amelytől szenved a lakosság".

A lyoni ügyészség a Mozgalom a rasszizmus ellen és a népek barátságáért (MRAP) nevű civil szervezet feljelentése nyomán rasszista gyűlöletkeltés gyanújával 2011 januárjában előzetes eljárást indított Le Pen ellen.

A szélsőjobboldali politikus kijelentését két évvel ezelőtt valamennyi politikai párt élesen bírálta. A tiltakozást Le Pen szerint "teljesen mesterségesen" szították az elnöki hivatalból. Dominique Reynié politológus akkor a Le Monde című napilapban így írt:  Marine Le Pen azzal, hogy a náci megszállókhoz hasonlította az utcán imádkozó muzulmánokat, az ellenálló szerepébe helyezte saját magát, s így teljesen "kifordította a megszokott helyzetet". "Ez az első alkalom, hogy a Nemzeti Front nácinak minősít valakit. (Marine Le Pen) ezen a ponton gyökeresen szakít apjával, és feltehetően ez az egyik kulcsa a jövőben elképzelhető sikereinek" - írta a politológus.

Kimaradt?