Nyilvános lesz a jogerősen elítélt pedofilok listája Lengyelországban

A lengyel parlament megszavazta a nemi erőszakot elkövetők nyilvántartását elrendelő törvényt. A jogszabály mindenki számára elérhetővé teszi a pedofil tettek elkövetése miatt jogerősen elítéltek listáját – jelentette a pénteki lengyel sajtó.

A csütörtök esti parlamenti szavazáson a jogszabályt a kormányzó Jog és Igazságosság képviselői - két ellenszavazat kivételével - támogatták, hozzájuk csatlakozott az ellenzéki Lengyel Parasztpárt három képviselője és három független honatya is. Az összes többi párt tartózkodott.

A nemi erőszak elkövetőinek nyilvántartását két részre osztják: a részletes személyazonosító adatokat és fényképet is tartalmazó zárolt listához a bíróságoknak, az ügyészségnek, a rendőrségnek, a belbiztonsági hivatalnak, a korrupcióellenes hivatalnak, a vámhatóságoknak, valamint a közigazgatási szerveknek lesz hozzáférésük.

A pedofil, illetve a különös kegyetlenséggel elkövetett tettek miatt elítélteket, valamint az emiatt büntetett előéletű személyeket a másik, nyilvánosan elérhető listán is számon tartják majd. Itt részletes azonosító adatok nem szerepelnek, elérhető lesz viszont annak a községnek a neve, amelyben tartózkodnak. Az ellenzéki Polgári Platform és a Nowoczesna képviselői a parlamenti vitában ellenezték a nyilvános lista összeállítását, egyebek mellett azért, mert tartottak az érintettek környezetének reakcióitól.

Bírósági döntés alapján, különösen indokolt esetekben el lehet majd tekinteni attól, hogy az érintetteket felvegyék a nyilvános listára.

Az országos rendőr-főkapitányság honlapján emellett a nemi erőszak körébe tartozó bűntettek térképe lesz elérhető, amelyek alapján a lakosság az adott területen fennálló helyzetről tájékozódhat.

Lengyelországban a fiatalkorúak ellen elkövetett nemi erőszak 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A Rzeczpospolita című lengyel napilapban tavaly decemberben közölt adatok szerint az utóbbi 12 év alatt körülbelül 6500 személyt ítéltek el pedofília miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?